Akdeniz Bilişim Zirvesi, 8'inci kez kapılarını açtı. Zirvede sergilenen yapay zeka destekli robotlar katılımcıların dikkatini çekerken, konuşmacıların ana konusu ise yapay zeka oldu.
Antalya'da düzenlenen ve bölgenin en büyük bilişim zirvelerinden olan Akdeniz Bilişim Zirvesi, 8'inci kez kapılarını açtı. Zirvede sergilenen yapay zeka destekli robotlar katılımcıların dikkatini çekerken, konuşmacıların ana konusu ise yapay zeka oldu.
Bu yıl 'Yıldızlara Uzan Geleceği Tasarla Sloganıyla' 8'incisi düzenlenen Akdeniz Bilişim Zirvesi, Kepez ilçesindeki Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde kapılanı açtı. Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği zirvede alana getirilen yapay zeka destekli robotlar katılımcıların dikkatini çekti. Sorulara cevap veren robotlarla dakikalarca sohbet eden kişiler ilginç görüntüler oluşturdu.
Zirvenin açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Teknokent Genel Müdürü İbrahim Yavuz, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin, Türkiye'nin uzaya giden ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, üniversite öğrencileri ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İbrahim Yavuz, teknokent olarak yaptıkları çalışmalardan ve projelerini anlattı. Teknokentte son 5 yılda toplam 16 milyar lira satış geliri, 9 milyar lira Ar-Ge geliri elde edildiğini söyleyen Yavuz, “Bugün, yerel işletmelerden uluslararası şirketlere, öğrenciler, akademisyenler ve girişimcilere kadar yalnızca Antalya'dan değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcılarımızı görmek bizlere geleceğe dair umut veriyor. Antalyamız, doğal güzellikleri, tarım ve turizmiyle olduğu kadar, teknoloji ve inovasyonun merkezi olma yolundaki vizyonuyla da adından söz ettiriyor. Teknokent olarak, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra, girişimciliği ve teknolojiyi teşvik eden projelerle de bölgesel kalkınmanın öncüsü olmayı hedefliyoruz" dedi.
'BİLİM KURGUDAN GERÇEKLİĞE DÖNÜŞÜYOR'
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversite olarak bilişim dünyasındaki yenilikleri yakından takip ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Özkan, “Bugün, teknoloji ve bilişimin kalbi Antalya'da atıyor. Teknoloji, bir araçtan çok daha fazlası, toplumlarımızı şekillendiren bir kuvvet, bir dönüştürücü. Yapay zeka, inovasyon ve bilişim çözümleriyle, geçmişte hayal bile edemediğimiz sorunlara çözümler bulabileceğimiz bir dünyaya hızla ilerliyoruz. Yapay zeka, yalnızca veriyi işlemekle kalmıyor, duygularımızı, davranışlarımızı ve kararlarımızı etkileyen bir güç haline geliyor. Bir hekim olarak, özellikle yapay zekânın tıpta devrim yaratma potansiyelini yakından takip ediyorum. Erken teşhis, hassas tedavi ve kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri artık bilim kurgudan gerçekliğe dönüşüyor" diye konuştu.
'YAPAY ZEKAYLA BERABER DÜNYA DEĞİŞİYOR'
Çalışmanın önemine vurgu yapan Antalya Valisi Hulusi Şahin, “Bilgi baş döndürücü bir hızla artıyor ve ekleniyor birbirinin üzerine. Dünya o kadar değişti ki bilgiye ulaşmak çok kolay, gizli bilgi de çok az. Yeni zorluklar ise bu kadar bilgiyi işlemekten geçer. Yapay zekanın ne kadar büyük bir devrim olduğunu sonradan anlayacağımız günleri yaşıyoruz. Yapay zekayla beraber dünya değişiyor. Bu dijital devrim gençlere hitap ediyor ve biz genç nüfusu olan ülkeler avantajlıyız. Gençler çok şanslısınız. Yeter ki iyi fikirlerle gelin. Size destek olacak pek çok alternatif sizi bekliyor" dedi.
'TÜRKİYE'Yİ HER ALANDA DÖNÜŞTÜRMEYİ VE GELİŞTİRMEYİ BAŞARDIK'
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, “Akdeniz Bilişim Zirvesi sadece bölgenin değil, Türkiye'nin bilişim alanındaki en prestijli etkinliklerinden biri haline gelmiştir. Küresel değişim rüzgarlarının estiği günümüzde devletler büyüme ve kalkınma hedefleri doğrultusunda yol haritaları oluşturuyor ve stratejik adımlar atıyor. Son 22 yılda elde ettiğimiz büyük kazanımlarla, Türkiye'yi her alanda dönüştürmeyi ve geliştirmeyi başardık. İnşa ettiğimiz güçlü sanayi altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve yenilikçiliği teşvik eden AR-GE sisteminde ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıyacak projelere imza attık" diye konuştu.
ÜNİVERSİTELERE MİLLİ TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ
Milli Uzay Programı ile uzay hedeflerine adım adım ilerlediklerini belirten Gönüllü, “Ülkemizi teknoloji geliştirmede katma değerli üretimde dünyanın sayılı merkezleri arasında konumlandıracak adımları atıyoruz. Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programımızla Türkiye'nin teknoloji odaklı sanayi üretimini artırmayı hedefleyen kapsamlı bir program olarak bilişim sektöründe de önemli projeleri desteklemekteyiz. Teknoparklarımızdaki kuluçka merkezlerindeki teknoloji girişimlerimizin sayısı 3 bini aştı. Bu yılın ilk üç çeyreğinde teknoloji gelişimlerimizin aldığı yatırımlar pandemi öncesi 10 yılın toplamında gerçekleşen tutarı aşarak 709 milyon dolara erişti. Dijital Dönüşüm Ofisi'yle birlikte 'Ulusal Yapay Zeka Eylem Planı' ile ülkemizdeki yapay zeka ekosisteminin gelişmesine yönelik adımlar atarken, kendi dilimize has Türkçe büyük dil işleme modeli oluşturmak için çalışmalara hız verdik. Önümüzdeki yıl üniversite kampüslerinde kuracağımız 50 adet Milli Teknoloji Atölyesiyle gençlerimizin proje geliştirmeleri için imkan sağlayacağız" dedi.
Konuşmaların ardından etkinliğe destek veren ve başarı sağlayan firmalara plaket takdim edildi. Akdeniz Bilişim Zirvesi gün boyu farklı etkinliklerle devam etti. /CNNTÜRK