Domates üreticisinin 25 Lira’ya mal ettiği ürününü 15 liradan sattığını belirten Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Bu nedenle tarımdan kaçış sürüyor. Tüm Türkiye 2 milyon çiftçiye sahip çıksın, onlar 100 Milyon insanı besler” diye konuştu.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, maliyeti 25 Lira olan domatesin 15 Lira’dan satıldığını belirterek, üreticilerin zarar ettiğini söyledi. Masrafını karşılayamayan çiftçinin, işin içinden çıkamayacağını ve tarımdan kaçacağını belirten Alp, tüm bakanlıkların bir araya gelerek çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.
25 LİRAYA MAL EDİP, 15’E SATIYORUZ
Çiftçinin üretimde kalması için herkesin sahip çıkması gerektiğini belirten Nazif Alp, “Çiftçi gerekirse evinde ağlayan çocuğunu ihmal eder ancak serasındaki ürününü ihmal etmez. Çocuğuna bakmayı ihmal edip üretmeye çalışan çiftçimize sahip çıkmalıyız. Bugün çiftçi Bağ-Kur’u 10 Bin Lira. Ve çiftçi bunu kendi kazancıyla ödemeye çalışıyor. Maliyeti 25 Lira olan domatesi 15 Liraya satan çiftçi Bağ-Kur’unu nasıl yatırsın? Bunun eşi, çocuğu var. Şu anda sosyal güvencemiz olan tarım sigortamızı kendimiz yatırıyoruz ve herkesin üreticiye sahip çıkması lazım” şeklinde konuştu.
TARIMDA ŞAPKALI DÖNEM BİTTİ, TEKNİK DÖNEM BAŞLADI
Türkiye’deki çiftçi sayısının 30 yıl önce 6-7 Milyon iken şu anda 2 Milyona indiğini belirten Nazif Alp, bunun gerekçelerini ise şöyle sıraladı: “Bu tablonun önüne geçmeliyiz. 30-40 yıl önce yapılan şapkalı tarım artık bitti. Artık ziraat mühendisliğinin merkezde olduğu teknik ve sürdürülebilir tarım yapılıyor. Burada Tarım Bakanlığı’nın ve Ziraat Fakültelerinin rolü çok büyük. Bu şartlarda insanların tarımda kalmasını ve daha çok üretim yapmasını sağlamalıyız”.
YILDA 2 EKİM YAPIYORUZ
Teknolojiyle bilim birleşmesi sonucu yılda 4 ekim yapabildiğini belirten Nazif Alp, sözlerini şöyle tamamladı: “Antalya’da 4 tip ekip yapıyoruz. İlk ekimde 10-15 ton domates alırız. Ocak 1-15 tarihlerinde serayı tekrar hazırlayıp ikinci ekim yaparız. Bundan da 10-15 ton ürün alırız. İki aylık dinlenmenin ardından Ağustos sonunda üçüncü ekimi yaparız. Kış aylarında da bunun hasadı yapılır. Yaz aylarında ise yaylada ekim yaparız. 4 ayrı ekim yapmazsak insanımızı besleyemeyiz. Tüm Türkiye 2 milyon çiftçiye baksın, 2 milyon çiftçi 100 milyon insanı besler”. /ANTALYAGÜNDEM