‘ANTALYA HENÜZ BİR BARSELONA DEĞİL AMA OLMAYA YAKIN’

Bu yaz Barselona’da yerel halkın turist karşıtı eylemleri zirve noktasına ulaştı. Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ece Ömüriş aşırı turizm sonucu turistin de mutsuz olduğunu belirtti.

‘ANTALYA HENÜZ BİR BARSELONA DEĞİL AMA OLMAYA YAKIN’

Bu yaz Barselona’da yerel halkın turist karşıtı eylemleri zirve noktasına ulaştı. Türkiye’de bu yılın ilk sekiz ayında 11 milyon turisti ağırlayan turizmin başkenti Antalya’da aşırı turizm riski var mı?

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Turizm sosyolojisi üzerine araştırmalar yapan, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ece Ömüriş aşırı turizm sonucu turistin de mutsuz olduğunu belirterek, “Turizm aşırılaştığı zaman, ana oyuncularından bir diğeri, turizm hizmeti verenin de iş yükünün artışı ile hizmet kalitesi düşerken mutsuzluğu artıyor. Az bir ücrete bu kadar yoğun bir işi yapmayı sürdürmek gerçekten çok zor ve artan turist sayısıyla çalışanların üzerine bu anlamda da daha fazla yük biniyor. Temel mesele kazanç olduğu sürece bu kalabalığın önüne geçilemez, temel mesele kazanç olduğu sürece turizm hareketini yavaşlatmak çok zor” dedi.

Türkiye’de aşırı turizm konusunu çalışan akademisyenlerden Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Barış Seyhan, “Aşırı turizm; toplumsal, çevresel ve ekonomik alanlarda oluşturduğu olumsuz etkileriyle belirtilerini ortaya koyar. Tarım, hayvancılık, sanayi gibi diğer ekonomik etkinlikler azalıp turizm tek başına ön plana çıkıyorsa orada bir aşırı turizm tehlikesi başladığını düşünebiliriz. Turizmin en temel motivasyonu kar etmek. Ne kadar çok turist o kadar kazanç anlayışından sektörü uzaklaştırmak zor gibi görünüyor”

Seyhan ve Ömüriş, Antalya’nın aşırı turizm bakımından durumunun henüz bir Barselona olmadığını ancak yakın olduğunda birleşiyor. 


Ekonomi 29.09.2024 11:01:00 0