ANTALYA’DA 3 İLÇEYE KURULACAK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNE ÇED MUAFİYETİ

Manavgat, Korkuteli ve Alanya’da toplamda 13 futbol sahası büyüklüğünde alana kurulması düşünülen güneş enerji santrallerine Antalya Valiliği tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.


Ekonomi 20.11.2024 09:44:00 0
ANTALYA’DA 3 İLÇEYE KURULACAK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNE ÇED MUAFİYETİ

Antalya’da Manavgat, Korkuteli ve Alanya’da toplamda 13 futbol sahası büyüklüğünde alana kurulması düşünülen güneş enerji santrallerine Antalya Valiliği tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Antalya’da Manavgat, Korkuteli ve Alanya’da toplamda 13 futbol sahası büyüklüğünde alana güneş enerji sistemi (GES) kurulacak. Firmaların proje takip dosyasını inceleyen Antalya Valiliği Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verdi. Projenin bir kısmının tarım arazisi bir kısmının ise tarla vasfında olduğu ifade edildi. 

MANAVGAT PROJESİ

Manavgat ilçesi Salur Mahallesi’nde Yükseliş Ak Otelcilik Turizm İnş. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 1,035 MWm/0,75 MWe gücünde ve 19 bin 297 metrekare alana kurulacak Güneş Enerji Santrali projesi için ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındı. Güneş Enerji Santrali Projesi’nin bulunduğu alanın 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince orman alanı sayılan yerlerden olmadığı, Antalya-Burdur-Isparta Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Yenilenebilir Enerji Üretim Alanları” olarak belirlendiği ifade edildi. 

KORKUTELİ PROJESİ

Korkuteli ilçesi Güzle Mahallesi’nde Yeğenler Elektrik Tarım Tur. San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 3,861 MWm gücündeki ve 53 bin 400 metrekare (5,34 ha) alana yayılacak Güneş Enerji Santrali projesi için de Valilik benzer şekilde “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Proje alanın Antalya-Burdur-Isparta Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı O24 paftasına göre, “Tarım Arazisi” kullanımlı alanlarda kaldığı ifade edildi. Hazırlanan rapor kapsamında; projenin tanıtımı, inşaat ve işletme döneminde çevreye olabilecek olumsuz etkilerin belirlenmesi, olası olumsuz etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemler değerlendirildi. Projenin inşaat ve işletme aşamalarında 2872 sayılı “Çevre Kanunu” ve ilgili yönetmelikler ile diğer mevzuatlar kapsamında çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi için gerekli her türlü izinler alınacağı ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen hükümlere uyulacağı kaydedildi. 

ALANYA PROJESİ

Alanya ilçesi Şıhlar Mahallesi Avla Yaylası mevkiinde Umas Elektrik Enerji Üretim Ltd. Şti. tarafından planlanan ve 2,112 MWe/2,1835 MWm gücünde olacak Göngele HES Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali projesi için ise 23 bin 900 metrekare (2,39 ha) alan kullanılacak. Projeye, yine aynı yönetmelik kapsamında “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Söz konusu alan, Antalya ili, Alanya ilçesi, Şıhlar Mahallesi’ndeki 392 Ada/22-23-24-25 (sadece bir kısmı)-30-31-32-33-34 parsellerde bulunan tarla vasıflı araziler üzerine kurulacağı açıklandı.  Proje, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 21 Aralık 2023 tarihinde onaylanan 12265-16 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen sınırlar içinde gerçekleştirilecek. Bu alan, Antalya-Burdur-Isparta Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “tarım alanı” olarak belirtiliyor. /ANTALYAKÖRFEZ


SPOR


GÜNDEM

ALANYA'NIN SİMGESİ BOZKURT HEYKELİNİN KALDIRILMASI TEPKİ ÇEKTİ
ANTALYA’DA ÖZEL BİREYLER ETKİNLİKTE BULUŞTU
ANTALYA BÜYÜKŞEHİR GEMİLERİNİ İŞLETMEYİ BECEREMEDİ.. SATIŞA ÇIKARDI
TİCARİ ARAÇ SAHİPLERİ YILSONUNA KADAR UTTS CİHAZI TAKTIRACAK
ANTALYA'DA SAĞANAK HAYATI FELÇ ETTİ.. VARSAK’TA TRAFO PATLADI

SON DAKİKA