Antalya'da düzenlenen Coğrafi İşaretler Zirvesi'nde konuşan Vali Hulusi Şahin, “Antalya'nın tarım ve kültür zenginliğiyle 70'e yakın potansiyel ürünü var. Bu alanda potansiyelimiz büyük, her kurum bu alanda üzerine düşeni yapmalı" dedi.
Akdeniz Üniversitesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) iş birliğiyle düzenlenen 'Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi' başladı. 8-9 Mayıs'ta yapılacak zirvenin açılışı Akdeniz Üniversitesi İİBF Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Zirveye Vali Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve çok sayıda akademisyen katıldı.
'HER KURUM GÖREV ALMALI'
Zirvenin açılışında konuşan Vali Şahin, coğrafi işaretli ürünlerin sadece tescil edilmesinin yeterli olmadığını belirterek, “Belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, odalarımız ilçelere göre görev bölüşümü yapmalı. Tüm kurumlar bu 'ev ödevi'ni yerine getirmeli. Antalya'nın tarım ürünleri ve kültürel değerleriyle yüzlerce potansiyel ürünü var. Geçmiş geçmişte kalmasın, geçmiş tanımlansın geleceğe aktarılsın" dedi. Antalya'nın bu alanda mevcut durumunu yeterli bulmadığını belirten Şahin, “Saha taramasına göre elimizde 70'e yakın potansiyel ürün listesi var. Bu ürünleri hem tescilleyeceğiz hem de ekonomik değere dönüştüreceğiz. Antalya olarak biz ilk üçte yer almaya alışığız, bu konuda da hak ettiğimiz yere çıkacağız" diye konuştu.
'SADECE TARIMI DEĞİL, KÜLTÜREL MİRASINI DA KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise coğrafi işaretli ürünlerin yalnızca bir isim değil, kültürün, tarihin ve emeğin temsili olduğunu vurguladı. Böcek, “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 21 halimizde, 1938 tüccar ve komisyoncumuzla işlem hacmi büyüklüğü ile Türkiye'de birinci sıradayız. Bu nedenle ürettiklerimize değer katan coğrafi işaretler zirvesinin Antalya'mızda düzenleniyor olması çok anlamlıdır. Antalya, Türkiye'nin örtü altı tarımının yarısını karşılıyor. Biz sadece tarımı değil, onun kültürel mirasını da korumaya çalışıyoruz" dedi. Gazipaşa narından serpme böreğe kadar birçok ürünün tescil sürecine destek verdiklerini belirten Böcek, kırsalda kadın kooperatiflerini ve üretici birliklerini teşvik ettiklerini ifade etti.
'TESCİL YETMEZ, TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ'
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ise coğrafi işaretli ürünlerin geleceği için tarım arazilerinin, suyun ve doğanın korunmasının önemine dikkati çekti. Özkan, “Evet, tarhanayı tescilleyebiliriz ama domates yetişecek toprak kalmazsa neye yarar?" ifadelerine yer vererek, üniversitenin coğrafi işaretler merkezinin bilimsel rehberlik görevini üstlendiğini söyledi.
'
1700 ÜRÜN TESCİLLENDİ, 700 BAŞVURU BEKLİYOR'
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, coğrafi işaretli ürün sayısının 1700'e ulaştığını, 700 civarında başvurunun da değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Çandır, “Coğrafi işaret, kültürümüzden süzülen değerlerin korunması demektir. Antalya, Finike portakalı, Manavgat susamı gibi ürünlerle bu alanda öncü şehirlerden biri haline geldi" dedi. YÖREX Fuarı'nın bu yıl ilk kez yurt dışında yapılacağını açıklayan Çandır, “Almanya'da gerçekleştireceğimiz YÖREX ile üreticilerimizi Avrupa tüketicisiyle buluşturacağız. Coğrafi işaretli ürünlerin e-ihracatla dünyaya ulaşması için TOBB olarak destek vermeye hazırız" diye konuştu.
'İNSANLAR ANTALYA'YA TATLAR İÇİN DE GELECEK'
Coğrafi işaretlerin sadece kırsal kalkınmaya değil, turizme ve kültürel mirasa da katkı sunduğunu kaydeden ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Dünya turizm pastasında yeme içme kültürünün payı yüzde 20. Biz de bu alanda ürünlerimizi markalaştırmalıyız. Bana göre dünyanın en zengin mutfağı Türk mutfağıdır. Zaten bizim diyerek sahiplenmemiz yetmez bu ürünleri tescil etmemiz de önemli. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. İnsanlar Antalya'ya sadece güneş için değil, tatlar için de gelecek" dedi.
'MARKALAŞMA ŞART'
Zirvede konuşan YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise coğrafi işaretli ürünlerin tescil edilmesinin ardından en önemli adımın pazarlama olduğuna dikkati çekti. Tekelioğlu, “En çok tescile sahip il Gaziantep. Ancak pazarlama yapılmadığı sürece bu ürünlerin potansiyeli değerlendirilemez. Markalaşma ve kooperatifleşme şart. Tescil alınca iş bitmiyor bu değeri tanıtmalıyız ve pazarlamalıyız" diye konuştu. Zirvenin açılış konferansını da gerçekleştiren Tekelioğlu, Antalya'nın 19 üründe tescil aldığını, 30 ürünün de tescil beklediğini aktararak, üniversitede merkezlerinin tekrar açılmasıyla birlikte bu alanda daha da gelişeceklerini ifade etti. Tekelioğlu konferansta coğrafi ürünlerin önemine değinerek, bu konuda izlenmesi gereken yol, sorun ve çözümler içeren konularda sunum gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından katılımcı ve ziyaretçiler, coğrafi işaretli ürünler standında tadım yaptı.