ANTALYA’DA MADEN OCAĞI SAVUNMASI.. ‘ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR BEKÇİSİ OLAMAYIZ’

Antalya’da maden sektörü temsilcileri son günlerde maden ocaklarındaki artışa dair eleştirileri cevapladı.


Ekonomi 8.01.2025 09:53:00 0
ANTALYA’DA MADEN OCAĞI SAVUNMASI.. ‘ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR BEKÇİSİ OLAMAYIZ’

Antalya’da maden sektörü temsilcileri son günlerde maden ocaklarındaki artışa dair eleştirileri cevapladı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükyaman, Antalya’da 2014 yılında 3 bin 500’e yakın ruhsat talebi varken, 2023 yılında bu sayının 1.000’e düştüğünü ifade ederek, “Zengin toprakların fakir bekçisi olamayız. Maden kaynaklarımızı değerlendirmek zorundayız” dedi

Antalya’da son günlerde maden ocaklarındaki artış Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) toplantısında da gündeme geldi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Mustafa Küçükyaman, Antalya’daki maden sektörünün mevcut durumuna ve gelecekteki olası gelişmelere dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Küçükyaman, maden sektörünün ham maddeye bağlı olduğunu belirterek, “Ham madde olmayan yerde yatırım olamaz. 2014 yılında 3 bin 500’e yakın ruhsat talebi varken, 2023 yılında bu sayı 1.000’e düştü. 2024 yılı itibarıyla toplam ruhsat sayısı 22 binden 15 bine geriledi.” dedi.

10 HEKTAR İLE SINIRLANDIRILDI

Sektördeki daralmanın, yasal ve çevresel kısıtlamalardan kaynaklandığını vurgulayan Küçükyaman, “Türkiye’de toplam 22,5 milyon hektar ormanlık alan var. Bunun yüzde 45’i maden arama ve çalışmasına kapalıdır. Ayrıca maden sahalarının genişletilmesi 10 hektar ile sınırlandırıldı.” ifadelerini kullandı. Küçükyaman, sektördeki daralmanın yerel etkilerinin yanı sıra küresel faktörlerden de etkilendiğini belirtti. Örnek olarak, Isparta’da 10 maden ocağının kapandığını ve ruhsat terklerinin başladığını dile getirdi. Bu durumun 2025’te daha da artacağını öngören Küçükyaman, Çin’in ihracatını yüzde 50 oranında azaltarak önceliğini güvenliğe verdiğini, bunun da sektör üzerindeki küresel baskıyı artırdığını ifade etti. 

ELBETTE MADEN ÇIKARACAĞIZ

Küçükyaman, sektörün yüksek maliyetlerle mücadele ettiğini, iş makineleri ve diğer ekipman ücretlerinin ciddi oranda arttığını belirtti. Ayrıca, Maden Dairesi tarafından alınan yüzde 3’lük hizmet götürme bedelinin sektörü zorladığını söyledi. Ancak sektörde doğaya ve çevreye duyarlılığın öncelik haline geldiğini vurgulayan Küçükyaman, “Elbette maden çıkaracağız, ancak önceliğimiz doğa ve insan olacak. Rehabilitasyon çalışmaları çok iyi yönetiliyor; saha hazır olmadan Orman Bölge Müdürlüğü teslim almıyor” diye konuştu.

FAKİR BEKÇİ OLAMAYIZ

Antalya’nın zengin doğal kaynaklarına dikkat çeken Küçükyaman, “Zengin toprakların fakir bekçisi olamayız. Maden kaynaklarımızı değerlendirmek zorundayız, ancak bunu doğaya ve insana zarar vermeden yapmalıyız” dedi. /ANTALYAKÖRFEZ


SPOR


GÜNDEM

ANTALYA'DA 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJLARI
ANTALYA'DA FALEZLERDEN DENİZE İNİLEN ‘KAÇAK ASANSÖR’ KALDIRILDI
YİNE ANTALYA.. YİNE MOTOSİKLET.. YİNE KAZA.. YİNE GENÇ ÖLÜM
SALDIRGAN BU DEFA BİR KADIN.. ESKİ EŞİNE DEHŞETİ YAŞATTI
ALİ ÇETİN ENGELLİ VATANDAŞLARI AĞIRLADI.. ‘ ENGELLERİ HEP BİRLİKTE AŞIYORUZ’

SON DAKİKA