Tarih: 24.04.2025 16:31

‘ANTALYA’DA TURİZM ALANINDA PATRONLAR MAAŞ İŞBİRLİĞİ YAPIYOR’

Facebook Twitter Linked-in

Dev Turizm-İş Sendikası önceki dönem Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, turizm sezonunun başlamasına kısa bir süre kala önemli iddialarda bulundu. Yahyaoğlu, turizm iş kolundaki çok sayıda otel patronunun masa başında işçilere verilecek maaşı kendi aralarında belirleyip, bu ücretin üzerine çıkılmaması konusunda anlaştıklarını öne sürdü.

Turizm sezonu öncesinde Antalya’da turizm iş kolunda kalifiye eleman alımları devam ediyor. İşçi alımları devam ederken Dev Turizm-İş Sendikası Önceki Dönem Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, iş kolunda çalışacak olan işçilerin alacağı ücretle ev kirasının bile ödenemeyeceğini söyledi. Yahyaoğlu, turizm iş kolunda çok sayıda otel patronunun masa başına işçilere verilecek maaşı kendi aralarında belirlediğini ifade etti.

TURİZM ÇALIŞANLARININ SORUNLARI BÜYÜYOR

Dünyanın önemli turizm merkezleri arasında gösterilen Antalya’da t önceki yıllarda yaşanan turizm sorunlarının aynısının bu yıl da yaşanacağı ifade edildi. Mustafa Yahyaoğlu, turizm sezonu öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Yahyaoğlu, “Yeni sezon eski sorunlarla açılıyor. Arkadaşlarımız ‘birbirimizden eleman aşırmayalım’ anlamında paylaşımlar yapıyorlar. Transfer olan işçiler ilave haklarla giderler diye düşünüyorum. Siz yanınızda çalışmaya devam eden işçilere, ilave haklar kazanmak için bir şeyler yapamıyorsanız, kendisine daha iyi şartlar önerilen işçiler neden bu teklifleri değerlendirmesin ki. Kalifiye elemanların, tüm çabalarımıza rağmen, sektörü terk etmesini önlemek adına hiçbir çaba göstermeyenlere, eleman sıkıntısı yaşatmamak için bu etik kuralları öne sürmeye ne gerek var” dedi.

PATRONLAR YENİ OTELLER AÇMAKLA MEŞGUL

“Patronlar yeni oteller açmakla meşguller. İştahları hız kesmeden devam ediyor. İşçiler, kira kadar ücret, alamıyor” şeklinde konuşan Yahyaoğlu, “Patronlar işçiler için ücretler belirleyip ‘Centilmenlik anlaşması’ yapıyor. Bu belirlenen ücretlerin üzerinde, kimse ücret vermesin diye. Hani serbest piyasa kuralları işleyecekti. Az bulunan şeylerin fiyatı doğal olarak artacaktı. Transfere konu olan elemanlar da az bulunan ve temininde muhafazasında zorluk olan işçilerse, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi zorunlu değil mi? Departman şefleri ve müdürleri, sıkıntı çekmesin diye, aralarında centilmenlik anlaşmaları yaparak, birbirlerinin elemanlarını ayartmasın demek ve bunu etik ve ahlaki kurallarla sağlamlaştırmaya çalışmak uygun mudur? Emeği ucuzlatmak, ucuz kalması için örgütlenmelerin önünü kapatmak ve bu centilmenlik anlaşmaları ne kadar centilmence? Ne kadar etik? Ne kadar adil?” diye konuştu.

İŞÇİLER MAĞDUR EDİLİYOR

İşçilerin birçok hakkını yakarak yeni bir işyerine geçtiğini ve bunun önüne geçebilmek için centilmenlik anlaşması yapıldığına dikkat çeken Yahyaoğlu, “Örgütlenip haklarını geliştirmeyi ve korumayı başaramayan işçiler bireysel mücadelelerle perişan olurken, kendiliğinden doğan ‘Transfer’ yöntemi, kalifiye işçiler için bir kaçış yolu, bir ilave hak arama yöntemi olarak vücut buluyor. İşçiler birçok haklarını yakarak yeni işyerine giderken, terfi ve ilave haklar kazanıyor. Bunun önüne geçebilmenin imkanı ancak bu ilave hakları ve terfileri kendi mevcut çalıştığı işyerinde kazanabileceği düzeni kurmaktan geçiyor” ifadelerini kullandı. /ANTALYAKÖRFEZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —