Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde 'saklı cennet' olarak anılan Uçansu Şelalesi geçtiğimiz günlerde kuruması ile dikkat çekmişti. Şelalenin nisan yağmurları ile muhteşem görüntüsüne yeniden kavuşması ziyaretçilerine bayram havası yaşattı.
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Toroslar'ın zirvesinde doğan, yaklaşık 50 metre yükseklikten 3 kol üzerinden dökülerek ilerleyen Uçansu Şelalesi muteşem görüntüsüne yeniden kazandı. Geçtiğimiz günlerde henüz çok az kişi tarafından bilindiği için 'gizemli güzellik' anılan şelalenin kuruduğu gözlenmişti. Bölgeye hayat veren şelalenin kuruduğunu gören ziyaretçiler büyük üzüntü yaşatmıştı.
BÖLGENİN GİZLİ CENNETİ
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Toroslar'ın zirvesinde doğan, yaklaşık 50 metre yükseklikten 3 kol üzerinden dökülerek ilerleyen Uçansu her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Henüz çok az kişi tarafından bilindiği için şelale, 'gizemli güzellik' ve 'saklı cennet' olarak anılıyor. Gündoğmuş ilçesi Eskibağ ve Kayabükü sınırları içerisinde, Toroslar'ın zirveleri Geyik ve Akdağ'ın eriyen kar sularının oluşturduğu Uçansu Şelalesi, yaklaşık 50 metre yükseklikten dökülüyor.
ÇEVRESİNE ADETA HAYAT VERİYOR
Şelaleyi besleyen su kaynağı ise sarp kayalıkların arasındaki 10 metrekare büyüklüğünde mağaradan çıkıyor. Şelale, rafting de yapılan Alara Çayı'nın kaynaklarından biri olmasıyla biliniyor. Uçansu Şelalesi, 1992 yılında birinci derece doğal sit alanı ilan edildi. Şelale Gündoğmuş'a 25, Alanya'ya 95, Antalya'ya 167 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğa tutkunlarının yanı sıra Alanya ve Manavgat'ta yaşayan yerleşik yabancıların ilgi gösterdiği şelalenin çevresinde yöresel tatların bulunduğu yemek ve pansiyon tarzı konaklama imkanı sunan tesisler de bulunuyor.
ÇINAR AĞAÇLARININ GÖRSEL GÜZELLİĞİ
Şelalenin kaynağından Alara Çayı boyunca gürleyerek akması etrafına da hayat veriyor. Asırlık çınar ağaçlarının görsel güzellik oluşturduğu çay boyunca doğal yaşam tüm canlılığıyla sürüyor. Su sıcaklığı 15 derecenin üstüne çıkmayan Uçansu'yu oluşturan Alara Çayı ise başladığı noktada ulu çınarlar ve ormanlık alan içinden yaklaşık 100 kilometre sonra Manavgat ilçesi sınırlarından Akdeniz'e dökülüyor. /ANTALYAKÖRFEZ