Tarih: 26.10.2024 11:02

ANTALYA’YA 'ÖZGÜ TAVŞAN YÜREĞİ' TİPİ ZEYTİNİN YAĞI ‘EN KALİTELİ YAĞ’

Facebook Twitter Linked-in

Antalya'ya özgü şekli ile dikkat çeken, 'tavşan yüreği' tipi zeytinin yağının dünyadaki diğer tüm zeytinyağı türleri arasında sağlık bileşenleri en yüksek orana sahip zeytinyağı olduğu belirlendi

Antalya’da yılda ortalama 110 ton üretilen tavşan yüreği zeytine olan ilgi arttı. Hasat dönemiyle birlikte Antalyalılar en çok o zeytin türüne rağbet gösterdi. Yağ oranı düşük olduğu için sofralık hazırlanan tavşan yüreği zeytin Kasım ayının sonuna kadar tezgahlarda yer bulacak. 

YEŞİL ZEYTİN TEZGAHLARINDA ZOR BULUNUYOR

Antalya’da tavşan yüreği zeytinin kilogram fiyatı 110 TL’den satılıyor. Semt pazarlarında zeytin tezgahlarında oldukça az görülen bu zeytin türü çoğu zaman siparişle evlere ulaşıyor. Sofralık yeşil zeytin hazırlığı yapan Antalyalılar, diğer yeşil zeytin türlerini ise kilogramını 50 ile 80 TL arasında satın alıyor. 

YILDA SADECE 2 TON ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ VAR!

Antalya'ya özgü iriliği ve et oranıyla dikkat çeken tavşan yüreği zeytininden elde edilen zeytinyağının, içindeki sağlık bileşenleri olarak ifade edilen oleokantal oranıyla, dünyadaki diğer tüm zeytinyağı türleri arasında en yüksek orana sahip olduğu belirlendi. Tavşan yüreği zeytini Antalya'da yıllık yaklaşık 110 ton, bu zeytin türünün yağı ise yaklaşık 2 ton üretiliyor.

İLAÇ GİBİ ZEYTİNYAĞI

Antalya'ya özgü tavşan yüreği zeytininden elde edilen zeytinyağı, İspanya Cordoba Üniversitesi'nde tahlil ettirildi. Tahlil sonucunda tavşan yüreği zeytinyağındaki oleokantal (zeytinyağına acımsı tat veren antioksidan özellikteki bileşen) oranının, dünyadaki zeytinyağı türleri içinde en yüksek orana sahip olduğu belirlendi. Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, "Tavşan yüreği zeytin çeşidinden üretilen kusursuz natürel sızma zeytinyağı ilaç gibi kullanılabilmektedir" dedi.

ATB’DEN AÇIKLAMA: “KALİTELİ ZEYTİNYAĞI”

Tavşan yüreği ve natürel birinci zeytinyağının satışa sunulduğunu kaydeden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Tavşan yüreği zeytinyağını çok önemsiyoruz. Çünkü Antalya'nın kökü eskiye dayanan ama kaybolmaya yüz tutmuş bir ürünü. Tavşan yüreği zeytinyağı yurtdışında bir çok yerde ödül almış bir ürün. Biz tavşan yüreği zeytinyağını daha çok insana ulaşsın diye küçük ambalajlarda paketledik. Natürel birincimiz de kaliteli zeytinyağları arasında ilk sıralarda yer alıyor" diye konuştu. /ANTALYAKÖRFEZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —