Tarih: 21.08.2024 15:27

AVUKAT DENİZ SEZAL YAZDI 'SOSYAL MEDYA VE TELEFON DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT!'

Facebook Twitter Linked-in

Avukat Deniz SEZAL sosyal medya ve telefon üzerinden dolandırıcılık hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirdi.

Günümüzde her bir vatandaşımızın karşılaşabileceği dolandırıcılık olayları ile ilgili adli mercilere taşınmış bu vukuu bulan olaylardan zarar görmemek için alabileceğiniz önlemleri kısaca değerli okuyucularımızla paylaşıyorum. 

Öncelikle; Sosyal medya ve telefon üzerinden dolandırıcılık vakaları son derece artmış olmakla birlikte konu hakkında gerek müvekkillerimizden gerekse de dostlarımız ve akrabalarımızdan sıklıkla gelen aramalar ve mesajlar neticesinde vatandaşların türlü hilelerle dolandırıldığını üzülerek öğreniyoruz.

Son zamanlarda en sık karşılaştığımız vakıalardan şüphesiz bir tanesi de vatandaşlara "hukuk bürolarından" gönderilen mesajlar, ekran görüntüleri ve aramalardır.

Sözde hukuk büroları veya sözde avukatlar vatandaşın gerek bir kovuşturmadan ötürü ceza aldığını gerekse de tarafları aleyhinde bir icra takibi başlatıldığı yalanını söylemektedir. Sözde hukuk büroları veya avukatlar vatandaşa gönderdiği mesajlarda "son ödeme günü" vb. ibareler kullanarak vatandaşı korkutup vatandaştan haksız bir maddi menfaat elde etmeyi amaçlamaktadır.

Bu doğrultuda ilgili kanunlardaki istisnalar hariç olmak üzere kural olarak aleyhinize başlatılacak bir icra takibinde itiraz hakkınızın bulunduğunu, tarafınızın savunması alınmadan bir hapis cezası veya adli para cezası verilemeyeceğini ve aleyhinizde açılacak bir davada cevap hakkınızın bulunduğunu belirtmek isteriz.

Usulen ise vatandaşlarımız aleyhine başlatılacak bir icra takibi veya yine tarafları aleyhine açılmış bir davanın kendilerine SMS, mail veya arama gibi benzer yollarla gelemeyeceğini, söz konusu usullerle gelecek bir tebligatın tebligat kanunu ve ilgili diğer kanunlar uyarınca hali hazırda usulsüz olacağını hatırlatmak istiyoruz.

TebligatKanunuMd.10
''(1)Kural olarak tebligat, muhatabın bilinen son adresinde yapılır.
(Ek fıkra: 11/1/2011-6099/3 md.)Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.''

Devamla ilgili kanundaki istisnalar hariç olmak üzere vatandaş aleyhine başlatılacak bir icra takibi veya açılacak bir davanın bildiriminin vatandaşa SMS, mail veya arama gibi benzer yollarla bildirilemeyeceğini söz konusu durumlarda kural olarak vatandaşın bilin en son adresine fiziken gönderilmesi gerektiğini belirtmemiz gerekir.

Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu şekilde gelen SMS ve aramalara itibar etmemesini ve mesaj ile birlikte gönderilen bağlantılara tıklamamalarını hatırlatmakla, böyle bir SMS veya arama taraflarına geldiğinde maddi veya manevi bir mağduriyet yaşanmaması adına yine bir avukat veya hukukçuya danışmalarını önemle tavsiye ediyoruz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —