İnsanoğlunun yaşlanmama hayalinin sırrı meğer güneşte saklıymış. ABD'de bilim insanları, D vitamini takviyesinin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını tespit etti. 4 yıl süren araştırmanın sonuçları beklenenden çok daha iyi çıktı. Araştırma D vitamini takviyesinin, yaşla birlikte görülen hücresel aşınmayı ortalama 3 yıl kadar geciktirdiğini ortaya koydu. D vitaminin ana kaynağı güneş. Ve bakın hangi besinler D vitamini deposu...
İnsanoğlunun en büyük hayali yaşlanmadan genç kalabilmek. Bu yolda hem kozmetik hem tıp alanında büyük yatırımlar ve araştırmalar yapılıyor. ABD'de yapılan araştırma da bu konuda oldu. ABD'de bilim insanları, D vitamini takviyesinin hücresel yaşlanmayı yavaşlatabileceğini tespit etti.
1054 KİŞİDE 4 YIL DENENDİ
D vitamini takviyesinin yaşlanma üzerindeki etkilerini incelemek isteyen bilim insanları, 1054 kişinin akyuvarlarındaki "telomer" adı verilen genetik yapıların uzunluğunu 4 yıl boyunca takip etti. Bilim insanları, çalışma başlangıcında, çalışmanın 2'nci ve 4'üncü yıllarında telomer uzunlukları ölçülen katılımcılara her gün 2 bin IU D vitamini ve 1 gram Omega 3 yağ asidi verdi.
BİYOLOJİK YAŞLANMA YAVAŞLADI
Çalışma sonucunda, günlük 2 bin IU D vitamini takviyesi alan kişilerin telomer kısalmasının yavaşladığını belirten bilim insanları bunun biyolojik yaşlanmanın yavaşladığı anlamına geldiğini aktardı. Bilim insanları D vitamini takviyesinin, yaşla birlikte görülen hücresel aşınmayı ortalama 3 yıl kadar geciktirebileceğini ortaya koydu.
OMEGA 3 SANILDIĞI GİBİ ÇIKMADI
Bilim insanları çalışmada test edilen Omega-3 takviyesinin telomer uzunluğu üzerinde bir etkisi olmadığını kaydetti. Araştırmanın bulguları "The American Journal of Clinical Nutrition" dergisinde yayımlandı.
D VİTAMİNİ NELERDE VAR?
D vitamini kalsiyum, magnezyum ve fosfatın bağırsak emilimi gibi birçok biyolojik etkiden sorumlu yağda çözünen sekosteroid grubu bir vitamindir. Bu gruptaki en önemli bileşikler D3 ve D2 vitaminleridir. D vitaminin ana kaynağı güneştir. Cilt güneş ışınlarına maruz kalınca UVB radyasyonuyla cildin alt katmanlarında kolekalsiferol sentezi oluşur. Güneş ve yağlı balık eti gibi bazı gıdalar D vitamini içerir.
D VİTAMİNİ BULUNAN BESİNLER
D vitamininin sağlıklı aralıklarda olabilmesi için sentezini destekleyen ve D vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. D vitamini içeren başlıca besinler;
Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt, Tereyağı, Ton balığı, Somon, Balık yağı, Mantar, Maydanoz, Yonca, Isırgan otu, Yulaf, Uskumru, İstiridye, Karaciğer, Yumurta sarısı, Tatlı patates.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELER?
Kronik yorgunluk, Vücut, kemik ağrıları, Depresyon, Uykusuzluk, Kemiklerde kırık oluşumu, Raşitizm, Saç dökülmesi, Kronik baş ağrısı,
Ellerde ayaklarda karıncalanma, Kemik yoğunluğu kaybı, Bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanan daha sık hastalanma, Terleme- üşüme- gözaltı morlukları- iştahsızlık, Yaraların daha geç iyileşmesi ve Obezite. /İNTERNETHABER