DİYETİSYEN AYŞE GÜRBİLEK YAZDI 'YAZ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?'

Diyetisyen AYŞE GÜRBİLEK'in yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz yazısı sizlerle...


Sağlık 19.08.2024 13:07:00 0
DİYETİSYEN AYŞE GÜRBİLEK YAZDI

Merhaba değerli varış haber takipçileri. Bundan sonra köşe yazılarımız ile sizlerle beraber olacağım. Öncelikle varış haber’e bana da bir köşe hazırladıkları için tüm ekibe teşekkür ederim. Malum yaz aylarında olmamız sebebi ile ilk yazı dizemizi de bu mevsimde öncelikle nasıl  sağlıklı beslenmemiz gereken konularda ki hususlardan bahsedeceğim.


YAZ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ ?
Su tüketimini arttırmalıyız! Yaz aylarında terleme fazla olacağı için su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Günlük kilo başına 33 ml’den hesaplayarak tüketmeniz gereken minimum su miktarını hesaplayabilirsiniz.
Güne 1 bardak suyun ardından kahvaltı yaparak başlayın, bu sayede güne daha istekli başlarsınız ve gün içinde enerjik hissetmenizde oldukça etkilidir.
Lifli gıdalar tercih edin! Öğünlerinizde tükettiğiniz lifli gıdalar kolesterolünüzü kontrol altında tutmanızda oldukça etkiliyken tokluk hissinizin daha çabuk oluşmasına da yardımcı olmaktadır. Lif tüketimini arttırmak için kahvaltınıza 1 küçük meyve ekleyebilir, ekmeklerinizi tam tahıllı tüketebilirsiniz.
Kafeinli içeceklerden uzak durun! Kahve, çay gibi kafeinli içecekler yerine su tüketiminizi arttırmalısınız çünkü idrar yoluyla su kaybını arttırmaktadır. Yaz aylarında zaten su kaybı arttığı için bunu istemeyiz bu yüzden kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, soda gibi içecekler tüketebilirsiniz.
Yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak durun! Örneğin beyaz ekmek, beyaz pirinç, patates vb. gıdalar yüksek glisemik indeksli oldukları için kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olmaktadır bu tür gıdalar yerine lifli gıdaları tercih etmelisiniz.
Tuz tüketiminizi azaltın! Yaz aylarında ödem oluşma riski artar bu yüzden turşu gibi tuzlu gıdaların tüketimine dikkat etmeliyiz.
Fiziksel aktivitenizi arttırın! Günlük 30-45 dakika yürüyüş yapabilirsiniz.
Besin zehirlenmelerine dikkat edin! Sıcaklığın artmasıyla gıdaların bozulma riski artacaktır bu yüzden saklama koşullarına dikkat edin.
Öğünlerinizi atlamayın! Sık yapılan öğünler sayesinde metabolizmanız hızlanacak ve yağ olarak depolanmasını önleyecektir.
Yağlı besinlerden uzak durun! Aşırı yağlı gıdalar, kızartma, kavurma yöntemiyle pişmiş yiyecekler, hamur işleri, sucuk, salam, pastırma gibi yiyeceklerden uzak durun. Izgara yada haşlama yöntemiyle yapılmış besinleri tercih edin.
Bu haftalık sizlere önerilerimi belirttim. Bir sonra ki köşemizde görüşmek üzere
Hoşçakalın…

 


SPOR


GÜNDEM

ANTALYA’DA ÖLÜ BULUNAN 3 İRANLI KARDEŞ ODADA KÖMÜR YAKIP CANLARINA KIYMIŞLAR
‘ASGARİ ÜCRETİN NE OLACAĞI DEĞİL NASIL OLUŞTURULACAĞI TARTIŞILMALI’
ANTALYA'DA İRAN UYRUKLU 3 KARDEŞ EVDE ÖLÜ BULUNDU
YÜZDE 37.2 AZALDI.. YABANCIYA KONUT SATIŞINDA SERT DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
PATARA'YI YAPILAŞMAYA AÇACAK KARARA MAHKEME 'DUR' DEDİ.. ‘İÇERİĞİ DETAYLI DEĞİL’

SON DAKİKA