Makyaj fırçalarınızı ne sıklıkta yıkıyorsunuz? Hiçbir arkadaşınızdan maskara ödünç aldınız mı ya da bir kozmetik dükkanında ruj denediniz mi? Makyaj çantanızdaki hangi ürün en çok bakteriyi taşıyor? Maskara, göz kalemi, süngerler ya da fırçalar mı?
Londra Metropolitan Üniversitesi'nden öğretim üyesi Dr. Maria Pilar Botey-Salo, makyaj malzemelerinin hijyen seviyelerini ölçümledi.
Çıkan sonuçlara göre dikkat edilmediği takdirde makyaj malzemeleri mikrop saçabilir ve kullananın sağlığına zarar verebilir.
Maria Pilar'a göre makyaj malzemelerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmeli, tuvalette açık bırakılan malzemeler risk saçabilir, makyajdan önce eller yıkanmalı.
SON KULLANMA TARİHLERİNİN ÖNEMİ
Son kullanma tarihleri önemli, çünkü üründeki koruyucuların ne kadar süre mikrobiyal büyümeyi etkin bir şekilde önleyebileceğini gösteriyor. Yüksek su içerikli ürünler, bakteri ve mantar büyümesine uygun ortam sağladıklarından, açıldıktan sonra kirlenmeye daha musait.
Ürüne bağlı olarak, açılmasından sonraki son kullanma tarihi üç ila 12 ay arasında değişiyor.
Uzmanlar, ürünün üzerinde son kullanma tarihi yoksa, üç ay içinde atılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, tüketiciler son kullanma tarihinden emin olamıyorsa, ürünü atmaları öneriliyor.
EN RİSKLİ MAKYAJ MALZEMELERİ
Metropolitan Üniversitesi'nin araştırmasına göre, yüksek düzeyde kirlenme ve çeşitli mikroorganizmalar görülen ürünler maskara ve sıvı fondöten. En riskli olanlarsa sıvı fondöteni uygulamakta kullanılan fırçalar ve süngerler.
Dr. Botey Salo "Süngerler ve fırçalar gibi su içeriği yüksek ürünlerin mikroorganizmalara ev sahipliği yapma ihtimali daha büyük. Araştırmamız sadece süresi geçmiş ürünleri ve uygulama malzemelerine dayanıyor" diyor.
DR. BOTEY SALO’DAN TAVSİYELER
Dr. Botey Salo ayrıca, potansiyel kirlenmeden kaçınmak için şunları tavsiye ediyor:
- Makyajı uygulamadan önce ellerinizi yıkayın
- Kozmetik mağazalarındaki deneme ürünlerini kullanmayın. Bunları daha önce kullanan insanların ellerini yıkayıp yıkamadıklarını bilmiyorsunuz
- Sünger ve fırça gibi ürünleri düzenli olarak sabun ve sıcak suyla yıkayın ve tamamen kurutun. Pahalı çözümlere gerek yok. Kendi haline bırakıp, kurumasını bekleyin ve bakteri ve damlacıklarla teması önlemek için ayrı bir küçük çanta koyun.
- Makyaj malzemelerini saklamak adına en kötü yer banyolar, çünkü nemli ve karanlık.
- Sıvı fondötenler, maskaralar ve göz kalemleri, havadaki mikroplar ve toz zerreleriyle teması önlemek için kapakları kapalı halde tutulmalı.
- Son kullanma tarihlerine dikkat edin. Her bir kozmetik ürününüze ne zaman atmanız gerektiğini hatırlatan çıkartmalar yapıştırın.
- Makyaj ürünlerinizi başkalarıyla paylaşmayın. /BBCNEWS