Antalya’nın Finike ilçesinde 1800'lerin sonundan bugüne üretimi yapılan ve dünyanın en iyi kaliteli portakalları arasında yer alan Finike Portakalı'nın hasat dönemi başladı. Finike portakalının kilogram fiyatı ne kadar? Detaylar haberimizde
ABD'nin Kaliforniya Üniversitesi'nin 1998 yılında yaptığı bir yarışmada 'dünyanın en iyi portakalı' seçilen ve 2008 yılında da Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği'nin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü'nce 'coğrafi işaret tescili' verilen Finike portakalı, 'Washington Navel' çeşidi bir portakal türü. Dünyanın en iyi portakal türleri arasında gösterilen Finike portakalı Antalyalıların beğenerek tükettiği meyveler arasında yer alıyor.
YURT İÇİ TÜKETİME ANCAK YETİYOR
Antalya’da aroma, tat, koku ve ince kabuğuyla dünyanın her yerinde artık meşhur bir portakal olduğunu kaydeden üreticiler, “Türkiye'nin her yerinde aldığınız portakallara herkes Finike markası vurmaya çalışıyor. Bunun üzerine Finike Meyve Üreticileri Birliğimiz yaklaşık 17 sene önce Finike portakalına coğrafi işaret aldı ve Finike portakalı kendi markasını tescillemiş oldu. Şu andan itibaren de bu markayla dünyanın her yerine satışı yapılan bir ürün haline geldi. Ama esasında Finike portakalı ihracata çok fazla gitmiyor. Çünkü fiyatı yüksek geldiği, kalitesi çok iyi olduğundan iç tüketime ancak yetiyor. İhracattan ziyade Türkiye içinde satılan bir portakal” şeklinde açıklama yaptılar.
YILLIK ÜRETİM 35 BİN TON
Finike ilçesinde portakal üretiminin yıllar içinde genellikle aynı düzeyde devam ettiğini kaydeden üreticiler, “Ekili dikili alan miktarı seracılıktan dolayı azaldı ama bakımı ilaçlama, gübre gibi daha teknik hale geldiğinden verim arttı, ağaç başına aldığımız verim çok yükseldi. Ağaç başına 350-400 kilo kadar çıkan bölgelerimiz var. Finike'de 300-350 bin ton civarı yıllık üretim kapasitesi var. Finike'nin toplam arazi miktarı 35 bin dönüm civarında, bunun 20 bin dönümü portakal bahçesi, 15 bin dönümü sera olarak kullanılıyor" diye konuştular.
HASAT ZAMANI ARALIK AYI
Aralık ayının Finike portakalının hasat dönemi olduğunu dile getiren üreticiler, ama bölgede ekim-kasım aylarında, dışı yeşil görünse de yenilebilir duruma geldiğini söyledi. Uzun yıllar portakalın ekonomik olarak çok fazla değer kazanmadığından bahseden üreticiler, “Finike portakalı özellikle ülke içinde ağırlıklı satıldığından ancak yetiyor. Finike portakalının artık reklama ihtiyacı yok. Biz bu bölgede ilk üreticilerden sayılırız, dedelerimiz yerli ve ilk üretici bahçe sahiplerinden diyebiliriz” dediler.
FİNİKE PORTAKALININ DİĞER PORTAKALLARDAN FARKI
Yüksek dağlar ve sahil arasındaki ovalarda üretimi yapılan Finike portakalını, diğer yörelerde yetişen portakallardan ayırt eden özellikler ise Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'nde şöyle ifade ediliyor: “Kuzeyinin yüksek Akdağı, batısının Gülmez Dağı ile kaplı olması. Toprağın Akçay ve Alakır deresi ile yıllardır alüvyonlu yapıdaki toprakla doldurulması sonucunda hava, su ve toprak yapısı ile farklı kılıyor. Finike'den alınıp başka bölgelere dikilen fidanlar bu faktörlerin o bölgelerde olmamasından dolayı aynı renk, kalite ve aromayı taşıyamıyor. Ortalama meyve ağırlığı 237.69 gram, uzunluk 78.36 mm, genişlik 77.53 mm, kabuk kalınlığı 5.26 mm, dilim sayısı da 10.25 adet. Çekirdek sayısı sıfır ve kuru madde oranı yüzde 12.4. Bileşim öğeleri, mineral ve vitaminler açısından çok zengin. Aralık, ocak, şubat aylarında iç piyasa ve ihracatta en elverişli portakaldır."