Göller Bölgesi olarak bilinen Akdeniz’de göllerin son durumu endişe yarattı. Antalya’nın en önemli göllerinden Avlan kuruma noktasına gelirken, Ekşili Göleti’nin ise büyük bir kısmı kurudu. Verilere göre son 60 yılda Türkiye'deki 240 gölden 186'sının tamamen yok oldu.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, son 60 yılda Türkiye'deki 240 gölden 186'sının tamamen kuruduğunu, geriye kalanların da kuraklık tehlikesi ve aşırı kirlilik yaşadığını belirtirken, Göller Bölgesi olarak bilinen Akdeniz’de göllerin son durumu endişe yarattı. Antalya’nın en önemli göllerinden Avlan kuruma noktasına gelirken, Ekşili Göleti’nin ise büyük bir kısmı kurudu.
BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ KURUDU
Antalya şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede yer alan Ekşili Göleti, doğa tutkunlarının uğrak noktalarından biri olarak kamp ve piknik alanı olarak biliniyor. Ücretsiz kamp yapma imkanı sunan bu alan, aynı zamanda mahalle sakinleri için içme suyu ve tarımsal sulama kaynağı ancak son dönemde yaşanan su seviyesindeki azalma nedeniyle göletin büyük bölümü kurudu.
Ekşili Gölet gibi Avlan Gölü’nde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Antalya’nın en önemli göllerinden biri olan ve yöre halkının toprak açmak için kuruttuğu Avlan Gölü yapılan çalışmalarla su tutmaya başlamıştı. Ancak kuraklığın arttığı ve yağışların azaldığı Antalya’da birçok göl kururken, Avlan Gölü tamamen kuruma seviyesine geldi.
ALARM VERİYOR
Konu ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi şu açıklamada bulundu;
“Antalya, Isparta ve Burdur illeri, su kaynaklarının azalmasından en çok etkilenen bölgeler arasındadır. İklim değişikliğine bağlı olarak yağış desenlerinde değişiklikler yaşanmakta, göller ve akarsular kuruma tehdidi altına girmektedir. Burdur Gölü ve Eğirdir Gölü gibi bölgenin önemli su kaynakları, su seviyelerinin düşmesi nedeniyle alarm vermektedir. Yeraltı su seviyelerindeki azalma, tarımsal üretimi, sanayi faaliyetlerini ve kentsel su kullanımını tehdit etmektedir.”
KURUYAN GÖLLERİN LİSTESİ
Öte yandan Dr. Erol Kesici, Türkiye'de kurumuş ve tehdit altındaki göllerle ilgili tespit edebildiklerini şöyle sıraladı:
“Çanakkale'de Demirci, Tuz, Hoyrat gölleri, Edirne'de Harmanlı, Teke, Karagöl, Sığırcık, Pamuklu gölleri kurudu, Gala ve Gölbaba kurumak üzere. Tekirdağ'da Tuzla Gölü çok şiddetli sorunlarla karşı karşıya, kurumak üzere. Kırıkkale Sülüklü, Pedina, Tülüce gölleri kurudu. Kocagöl ve Saka kurumak üzere. İstanbul'da Terkoz, Büyükçekmece, Küçükçekmece kirlilik tehdidi altında, yapısal değişime uğradı. Balıkesir'de Büyükgöl, Manyas ve Uzungöl şiddetli kirlilik ve kuruma tehdidi yaşıyor. Bursa'da Dalyan, Arapçiftliği, Uluabat, Zirvetepe, İznik gölleri kurumakta ve aşırı kirli. Bilecik'te Çerkeşli Gölü kurudu. Sapanca, Taşkısığı, Teke, Küçük Akgöl, Büyük Akgöl, Kocagöl büyük kısımları kurudu ve tehdit altında. Bolu'da Efteni, Sülüklü, Çubuk, Sünnet, Kara Murat, Gölcük, Abant, Kocagöl, Reşadiye, Keçi gölleri çok şiddetli kuraklık ve aşırı kirlilik yaşıyor. Ankara'da Bala, Tol, Haymana, Çöl, Samsam ve Sazlıgöl gölleri kurudu. Eymir, Mogan, Karagöl gölleri kuruyor.” /ANTAALYAGÜNDEM