Antalya’da bir yıldır tadilatı devam eden Hıdırlık Kulesi ile ilgili ortaya atılan iddialar kafaları karıştırdı. Büyükşehir Belediyesi’nin şimdiye kadar burası için harcanan 100 milyonun boşa gitmiş olabileceği ileri sürüldü.
Gazeteci yazar Yusuf Yavuz restorasyonu süren Hıdırlık Kulesi ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Halen devam eden restorasyon çalışmasının boşuna yapılmış olabileceğini ileri sürdü.
Antalya’da bir yıldır tadilatı devam eden Hıdırlık Kulesi ile ilgili ortaya atılan iddialar kafaları karıştırdı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin şimdiye kadar burası için harcanan 100 milyonun boşa gitmiş olabileceği ileri sürüldü. Hıdırlık Kulesi’nin restorasyon çalışması ile ilgili uzmanlardan bilgi alan gazeteci yazar Yusuf Yavuz buraya yönelik paylaşımında buradaki işlemin hatalı olabileceğini ileri sürdü.
Antalya’nın kent merkezindeki en önemli tarihi miraslarından birisi olan Hıdırlık Kulesi ilgili Yavuz şu paylaşımı yaptı:
“Antalya’nın simge yapılarından biri olan Hıdırlık Kulesi, Roma döneminde anıt mezar (mausoleum) olarak inşa edilmiş. Anıtın çevresindeki tarihi doku 2 bin yıldır toprağın altında korundu. Ancak belediye eliyle başlatılan cam teras ve kazı projesi ile iki yılda bu hale geldi.
KARAKAŞ TARAFINDAN BİR KISMI YIKILMIŞ
Hıdırlık Kulesi, geçmişte kentin kale surlarının bir parçasıydı. 1930’lu yılların başında, ‘rüzgârı engelliyor’ diye bu bölgedeki surların bir bölümü dönemin Belediye Başkanı Hüsnü Karakaş tarafından yıktırıldı. Hıdırlık Kulesi’nin, 18. yüzyıldan itibaren kenti ziyaret eden Batılı seyyahların çizimlerinde de Antalya surlarının bir parçası olarak kaydedildiği görülüyor. Zaman içinde çevresindeki değişime karşın, kozmopolit bir liman kenti olan Antalya’nın evrimine tanıklık eden Hıdırlık Kulesi günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.
SAHTE DİPLOMAYLA RESTORASYON
Yapılan çevre düzenlemesiyle ziyaretçilerini ağırlayan Hıdırlık Kulesi, 2021 yılında restorasyona alındı. Ancak bu projede ‘şantiye şefi’ olarak çalışan Avni Tekinarslan’ın mimarlık diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Tekinarslan hakkında yargı süreci başladı. Bu skandalın ardından da bu kez Hıdırlık Kulesi’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2023 yılında cam seyir terası ve çevresinde arkeolojik kazı projesi başlatıldı. 180 günde tamamlanması beklenen proje, yaklaşık 9 ay gecikmesine rağmen hala bitirilemedi.
100 MİLYONU AŞACAK
Belediyenin hazırladığı cam seyir teras projesinin maliyeti, Başkan Böcek’in Mart 2024’teki açılamasına göre 100 milyonu buldu. Ancak revize edilen projenin maliyetinin daha da yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bir tür parayla tahribat süreci yaşanıyor bu alanda. Konunun uzmanlarına göre Antalya gibi sıcağın ve nemin yüksek olduğu bir kentte arkeolojik kalıntıların üzerine cam örtü uygulamak doğru değil. Nem, bitki ve yosunlanma tarihi dokuya zarar veriyor. Zemindeki suyun tahliyesi de sorunlu hale geliyor. Nemlenme açıkça görülüyor
ZEMİNDE YOSUNLAŞMA
Geçtiğimiz hafta proje alanında çekilen görüntülerde, açığa çıkarılan kalıntıların yağmurun ve dışsal etkenlerin tahribatına açık halde aylardır bekletildiği görülüyor. Zemindeki yosunlanma da belirgin halde. Bu, kentin iklimi ve doğasının gerçekliği. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, projenin başladığı dönemden bu yana her fırsata çalışmaların tamamlanmasıyla projenin turizme büyük katkı sağlayacağını savunuyor. Uzmanlar ise, “korunamayacaksa, kazılmasına gerek yoktu, milletin parasına yazık oldu” diyor.
CAM SEYİR TERSINA DA ELEŞTİRİ
Konunun uzmanlarının bir başka eleştirisi de ülke genelinde moda haline gelen cam seyir terası projesinin tarihi yapıyı ve dokuyu gölgelediği yönünde. Günümüzde birçok sergileme ve tanıtma yöntemleri var ve korunması zor olan alanların kazılara tahrip edilmesi gerekmiyor Yaşananların özeti, “koruyamayacaksanız kazmayın!” /ANTALYAGÜNDEM