İHRACATIN YILDIZI.. DÖŞEMEALTI’NIN ‘HİCAZ NAR’I ANTALYA’DA YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Türkiye'nin en önemli nar üretim merkezlerinden biri olan Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde hasat başladı. Coğrafi işaret yolundaki Hicaz narında bu yıl rekolte düşük olsa da fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor.


Ekonomi 16.10.2025 16:39:00 0
İHRACATIN YILDIZI.. DÖŞEMEALTI’NIN ‘HİCAZ NAR’I ANTALYA’DA YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Türkiye'nin en önemli nar üretim merkezlerinden biri olan Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde hasat başladı. Coğrafi işaret yolundaki Hicaz narında bu yıl rekolte düşük olsa da fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Türkiye’nin nar üretiminin dörtte birinin karşılandığı Antalya’da, ekim ayının gelmesiyle birlikte bir çok ilçede farklı türlerdeki narların hasadına başlandı. Döşemealtı ilçesi ise kırmızı rengi aroması ve ekşimsi tadı ile öne çıkan Hicaz narı ile adından söz ettiriyor. Yüzde 90’ı ihracata giden Hicaz narında bu yıl rekolte düşük olsa da yüksek fiyatıyla üreticisini memnun ediyor. Narın dış pazarda yoğun talep görmesi, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

“TEK TEK ELLE TOPLANIYOR”

Bugünlerde ilçedeki her bahçeden makas ve işçilerin sesleri yükseliyor. Her birinin ağırlığı bir kilogramı düşmeyen Hicaz narları dalından özenle seçilip, makasla kesiliyor ve itinayla kasalara yerleştiriliyor. Büyük narlar soğuk hava depolarında tekrar işlenip, Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Küçük ve çatlamış olan narlar ise meyve suyu fabrikalarına götürülüyor. Vitamin deposu olan nar, özellikle kış sofralarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alıyor.

Öte yandan Döşemealtı Kaymakamlığı Hicaz narına coğrafi işaret almak için tescil başvurusunda bulundu. 

“ÜRETİCİ FİYATLARDAN MEMNUN”

Nar üreticisi Cihan Kayalı, 50 tane işçiyle yaklaşık bir hafta önce hasada başladıklarını belirtti. Kayalı, “Sabah erken saatlerinde bahçeye girip, akşama kadar kesim yapıyoruz. Özenle kesimler yapılıyor. Saplarından sıfır kesip kasalara yerleştiriyoruz. Geçen yıla göre meyve verimiz biraz ama fiyatının yüksek olması onu kurtarıyor. Bu sene bahçeden iyi nar 40-45 lira arası alıcı buluyor. Bu fiyatlarda bizi memnun ediyor” dedi.

“ÇOĞUNLUĞU İHRAÇ EDİLİYOR”

Hicaz narının sulu ve mayhoşumsu bir tadı olduğunu dile getiren Kayalı, “Bahçelerimizin bir çoğunda bu şekilde kaliteli ürünler var. Buradan hemen soğuk hava deposuna alıyoruz, orada da boylama yapıp ihtiyaca göre tırlarla sevkiyatını yapıyoruz. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine hemen ihracatı yapılıyor. Genelde meyve olarak tüketiliyor. Küçük olan narları ayrı topluyoruz, onlarda fabrikalarda meyve suyuna dönüşüyor” ifadelerine yer verdi. / LİDER

SPOR


GÜNDEM

ANTALYA’DA FERMUAR SİSTEMİYLE AMBULANSA YOL VERİLMESİ SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
İHRACATIN YILDIZI.. DÖŞEMEALTI’NIN ‘HİCAZ NAR’I ANTALYA’DA YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
EPDK DUYURDU.. ELEKTRİK KESİNTİLERİNDEN KAYNAKLANAN TAZMİNATLAR FATURALARDAN DÜŞÜLECEK
DOĞANIN OSCAR'I.. ANTALYA ATATÜRK KÜLTÜR PARKI’NA ‘YEŞİL BAYRAK’ ÖDÜLÜ
ANTALYA'NIN TARİHİ GÜZELLİĞİ ‘GEDELME KALESİ’ ÇEVRE TEMİZLİĞİYLE YENİLENİYOR

SON DAKİKA