İKLİM KRİZİ.. GEÇEN YIL TÜRKİYE’DE 1257 ADET AŞIRI HAVA OLAYI GÖRÜLDÜ

Her geçen yıl kendini daha çok hissettiren iklim krizi, 2024 yılında kendini tam 1257 kez hatırlattı. Krizden çıkışın yolu akılcı enerji politikaları ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmekten geçiyor


Gündem 22.02.2025 15:30:00 0
İKLİM KRİZİ.. GEÇEN YIL TÜRKİYE’DE 1257 ADET AŞIRI HAVA OLAYI GÖRÜLDÜ

Her geçen yıl kendini daha çok hissettiren iklim krizi, 2024 yılında kendini tam 1257 kez hatırlattı. Krizden çıkışın yolu akılcı enerji politikaları ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmekten geçiyor

İklim kriziyle birlikte sayısı ve şiddeti artan aşırı hava olayları 2024 yılında da hız kesmedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre geçen yıl Türkiye’de 1257 adet aşırı hava olayı görüldü. 2024 yılı 1940’dan bu yana en çok aşırı hava olayı görülen ikinci yıl oldu. Aşırı hava olaylarının sayısı son dört yıldır 1000’in, son iki yıldır da 1200’ün üzerinde seyrediyor.

AŞIRI İKLİM OLAYLARI 2024 YILINDA DRAMATİK BİR YÜKSELİŞE GEÇTİ

İklim ve enerji ile ilgili konularda yaptığı araştırmalar ve hazırladığı raporlarla kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yürüten Ekosfer Derneği’nin konuyla ilgili açıklamasında, 2024 yılında yaşanan aşırı hava olaylarındaki dramatik artışa dikkat çekildi.

EN SICAK YAZ VE KIŞ MEVSİMİ GEÇTİĞİMİZ YIL YAŞANDI

Dünyada kayda geçmiş en sıcak yıl olan 2024’ün, Türkiye’de de etkisini göstererek geçtiğimiz yılın Türkiye’de son 54 yılın en sıcak yılı olarak kayda geçmesine neden olduğu kaydedilen açıklamada, “2024 yılında ortalama sıcaklık 1991-2020 yılları ortalamasının 1,7 derece üzerine çıkarak 15,6 derece oldu. Geride bıraktığımız yılda kış ve yaz mevsimleri de kayda geçen en sıcak kış ve yaz mevsimleri olmuştu. 2024 yılında kayda geçen aşırı hava olaylarının yüzde 35’i şiddetli yağış ve sellerdi. Aşırı hava olaylarının yüzde 20’si fırtına, yüzde 18’i dolu, yüzde 9’u da kar yağışı kaynaklıydı. Yıldırım düşmesinin payı yüzde 8, hortumların payı da yüzde 2 oldu” bilgisine yer verildi.

ANTALYA’DA SEL, İZMİR’DE YANGIN CAN ALDI

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Eceçelik, “Geçen yıl iklim krizinin etkilerini hem sıcaklık artışı hem de aşırı hava olaylarıyla hissettik. Daha da önemlisi bu olayların doğrudan can ve mal kaybına neden olduğuna üzülerek tanıklık ettik. İzmir’deki orman yangını yerleşim yerlerine ulaştı, Antalya’da sel nedeniyle alt geçitte mahsur kalan bir kişi hayatını kaybetti. Amasya’da yıldırım nedeniyle 76 koyun yaşamını yitirdi. İklim kriziyle şiddetini ve sıklığını artıran bu olaylar, altyapı yetersizliği ve önlem alınmaması nedeniyle daha can yakıcı olmaya başladı” dedi. 

 ‘ALINACAK EN BÜYÜK ÖNLEM FOSİL YAKITLARDAN VAZGEÇMEK’

Alınacak en büyük önlemin, iklimi değiştiren sera gazı emisyonlarının başlıca kaynağı olan petrol, kömür ve gaz gibi fosil yakıtları kullanmaktan vazgeçmek olduğunun altını çizen Ececelik, “Enerjiyi daha akıllıca kullanıp, tüketimi azaltır, aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımını artırırsak, Türkiye’nin ciddi miktarlara ulaşan seragazı salımını azaltabiliriz” diye konuştu.

TÜRKİYE KÖMÜRDEN ÇIKIŞ İÇİN TARİH VERMEYEN 5 ÜLKEDEN BİRİ

Türkiye’nin seragazı emisyonlarında kömürün payının çok yüksek olduğuna vurgu yapan Ekosfer Derneği, Fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının yüzde 42’si kömürden geldiğine işaret ediyor. Dernek, Avrupa’da kömür santrallerini kapatmak için tarih belirlemeyen beş ülkeden biri olan Türkiye’nin termik santralları kapatması için ‘Tarih Ver’ adlı bir imza kampanyası da yürütüyor. /ANTALYAKÖRFEZ 


SPOR


GÜNDEM

ERDOĞAN.. ‘BU SEVDADA İSİMLER FANİDİR BAKİ OLAN TEK ŞEY DAVADIR’
AK PARTİ'DE YENİ MKYK BELLİ OLDU.. ANTALYA'DAN İKİ İSİM VAR
GECE DONDUK DAHA DA DONACAĞIZ.. METEOROLOJİ'DEN YENİ KAR UYARISI
ANTALYA'DAN AK PARTİ MKYK İÇİN DOLAŞAN 4 İSİM VAR
İMAMOĞLU'NA DİPLOMA SORUŞTURMASI.. İPTAL Mİ EDİLDİ, SON DURUM NEDİR?

SON DAKİKA