MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞINDA SON DURUM!

Afrika'da salgın olarak başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen maymun çiçeği virüsü araştırılmaya devam ediyor.


Sağlık 18.08.2024 16:21:00 0
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞINDA SON DURUM!

Afrika'da salgın olarak başlayan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen maymun çiçeği virüsü araştırılmaya devam ediyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI SON AÇIKLAMASI:
"Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır."
Ayrıca Bakanlık sayfasında "Maymun Çiçeği Virüsü" rehberi yayımladı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Maymun çiçeği, Poxviridae adındaki virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalık türüdür. Poxviridae ailesinde bulunan diğer virüsler olan Variola virüsü çiçek hastalığına, Cowpox virüsü sığır çiçeğine yol açarken Vaccinia virüsü ise çiçek aşısı üretiminde kullanılmaktadır.
Hastalığın adı her ne kadar maymun çiçeği olsa da virüs, aslında kemirgenlerden köken alır. 1958'te yapılan bir araştırma için tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle gözlemlenirken iki farklı salgın sonucunda tespit edilen virüs, adını bu sebepten ötürü almıştır. İnsanlarda ise maymun çiçeği virüsünün enfeksiyonu ilk kez 1970 yılında gözlenmiştir

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER?
Maymun çiçeği, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntü) neden oluyor. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğinin, çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtisi. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor.
İlk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik yaşanan hastalıkta, ciltteki döküntüler de ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülüyor. Avuç içi, ayak, ağız içi, genital bölge ve gözlerdeki lezyonlar, kabuk bağlayıp düşmesiyle ortadan kalkıyor.

NASIL BULAŞIR?
Enfekte kişiyle uzun süreli temas, cilt lezyonlarından kontamine
olmuş nesnelerle (yatak çarşafı, havlu vb.) yakın temas aynı evi paylaşan kişilerde, kapalı ortamlarda çok uzun süre yakın mesafede bulunmk bulaş yollarıdır.


SPOR


GÜNDEM

‘ALTIN PORTAKAL’I SİNEMA EMEKÇİLERİ İLE BİRLİKTE YAPMA KARARI ALDIK’
ANTALYA'DA GAZİLER GÜNÜ GURURLA KUTLANDI
2024-YKS EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI
SÜREKLİ TİYATRO’DAN ‘TOLSTOY’DAN İTİRAFLAR’ DEVAM EDİYOR
ANTİAD ÜYELERİNE PARA KAZANMANIN UNUTULMUŞ SIRLARINI ANLATTI

SON DAKİKA