MİMARLAR ODASI DAVA AÇTI.. ‘KEPEZ BELEDİYESİ RANTA GÖZ YUMDU’

CHP’li Mesut Kocagöz’ün başkanlığındaki Kepez Belediyesi’ne Kültür Mahallesi ve Yenidoğan Mahallesi’nde yapılan değişikliklerinin iptali istemiyle Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nce dava açıldı.

MİMARLAR ODASI DAVA AÇTI.. ‘KEPEZ BELEDİYESİ RANTA GÖZ YUMDU’

Daha önce öğrencilere ‘geçici barınma evi’ sözü veren CHP’li Mesut Kocagöz’ün başkanlığındaki Kepez Belediyesi’ne Kültür Mahallesi ve Yenidoğan Mahallesi’nde yapılan değişikliklerinin iptali istemiyle Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nce dava açıldı. Yapılan açıklamada “Kepez Belediyesi rant amaçlı girişimi engellemek yerine itirazı reddederek rant amaçlı girişime göz yummuştur” denildi.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nden Kepez Belediyesi tarafından Kepez ilçesi Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parsel sosyal tesis alanının rant amaçlı ticaret alanına ve Yenidoğan Mahallesi 27778 ada 1 parselin ise kaldırılarak ticaret alanına dönüştürülmesine yönelik tepki dolu bir açıklama geldi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Önce Akdeniz Üniversitesi güneyindeki yurt alanı konut alanı olarak planlanmış ve TOKİ tarafından satılmış, şimdi de Kepez Belediye Meclisi’nce, aynı bölgede eşdeğer bir alan ayrılmadan, üniversiteye yürüyüş mesafesinde olan Kepez ilçesi, Kültür Mahallesi 10703 ada 1 parsel sosyal tesis alanına ranta amaçlı ticaret alanı kararı getirilmiş, bir başka mahallede sosyal tesis alanı planlanmıştır. Yine yürüyüş mesafesindeki yurt alanı olan Yenidoğan Mahallesi 27778 ada 1 parsel kaldırılarak ticaret alan kararı getirilmiştir. Kepez Belediyesi bugünkü yönetimi ve meclisi itirazı kabul ederek rant amaçlı girişimi engellemek yerine itirazı ret ederek rant amaçlı girişime göz yummuştur” denildi.

 “YURT YAPMAK YERİNE RANTA GÖZ YUMULDU”

Eğitim hakkının Anayasa ile korunan en büyük hakkı olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Belediyelerin görevleri yürüyüş mesafesinde olan ve yurt yapımına olanak veren sosyal tesis alanlarının yerini değiştirerek mevcut alanların ranta amaçlı ticaret alanına ve yine mevcut yurt alanlarını rant amaçlı ticaret alanı olarak planlamak değil, yeni yurt alanları planlamak, yapmak ve yaptırmak olmalıdır. Zaten Belediye Kanunu’nda da yurt yapma belediyelere görev olarak verilmiştir. Umulanın aksine Kepez Belediyesi yönetiminin, vakıflardan bu alanları tahsisle alarak, yurt yapıları inşa ederek öğrencilerin kullanımına açması gerekirken ranta dönüşmesine göz yumması anlaşılır bir durum değildir ve mensup oldukları parti genel merkezinin ilgili açıklamalarıyla çelişmektedir” ifadeleri kullanıldı.

KEPEZ BELEDİYESİ’NE İPTAL İSTEMİYLE DAVA AÇILDI

Yapılan plan değişikliklerinin kamu yararı amaçlı değil, rant amaçlı yapılmış planlar olduğu ve plan notlarında, ticari alan için E:1.80 emsal ve 10 kat gibi plan bütünlüğünü ve sürekliliğini bozan büyük bir yapılaşma hakkı verilerek ticari alan yaratıldığının anlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ticari alan, iş merkezleri, AVM’ler, özel sağlık alanları, özel eğitim kurumları vb. gibi çok fazla çeşitli ticari yapılaşmaların yer alacağı alanlardır. Bu da bölgenin gerek kullanıcı nüfusunu gerek ticari değerini arttırarak, dar gelirli üniversite öğrencileri için yaşanmaz hale getireceği gibi ulaşım, otopark vb. sosyal ve teknik altyapı üzerine kaçınılmaz olarak ilave yükler getirecektir. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak açıklanan nedenlerle, Kepez Belediye Meclisi’nce yapılan ve de onaylanan plan değişikliklerinin; Anayasa, yasa ve yönetmelikler ile şehircilik ve planlama esas ve ilkelerine aykırı olması, kamu yararı da bulunmaması nedeniyle, iptali istemiyle dava açılmıştır.”

 ‘GEÇİCİ BARINMA EVİ’ SÖZÜ VERMİŞTİ

CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz geçtiğimiz eylül ayında “Antalya’nın geleceği Kepez’de” mottosuyla düzenlenen Kepez Forum’da üniversite öğrencileri ile bir araya gelerek kariyer yolculuğunu ve deneyimlerini gençlerle paylaşmıştı. Öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Kocagöz, geçici barınma evi, öğrenciler için lokantalar, çamaşırhaneler, ortak buluşma alanları(OBA), internet, sosyal yardım ve burs desteği sağlayacaklarının sözünü vermişti. “Antalya’nın geleceği yer Kepez, Türkiye’nin geleceği de gençlerdir” diyen Kocagöz, “2014 yılında Kepez Belediye Başkanı olmayı kendime bir hedef olarak belirledim. Bu süreçte sabrettim. 2024 Yerel Seçimlerinde hedefime ulaştım. Şimdi ne yapıyoruz. Gençlerimiz için ne yapabiliriz. Gece gündüz bunu düşünüyoruz. Gençler sabretmek cesaretli olmak demektir” demişti. /LİDER


Gündem 21.10.2024 09:18:00 0