NEMLİ HAVALAR BİZİ NEDEN SİNİRLİ VE BİTKİN YAPIYOR? NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

Nemin havadaki su buharının bir ölçüsü olduğunu, hava ne kadar sıcak olursa, o kadar fazla nem tutabileceğini, işte bu yüzden kavurucu bir yaz gününün, ilkbahardaki sisli bir sabahtan çok daha yapışkan hissettirdiği belirtildi.


Sağlık 17.09.2024 09:00:00 0
NEMLİ HAVALAR BİZİ NEDEN SİNİRLİ VE BİTKİN YAPIYOR? NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

Nemli havalarda kendinizi yorgun ve asabi hissediyor musunuz? Peki neden daha sıcak ama kuru havalarda değil de nemli havalarda kendinizi böyle hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? Böyle havalarda kendinizi daha iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz?

Nemli havalarda kendinizi yorgun ve asabi hissediyor musunuz? Peki neden daha sıcak ama kuru havalarda değil de nemli havalarda kendinizi böyle hissettiğinizi hiç düşündünüz mü? Böyle havalarda kendinizi daha iyi hissetmek için neler yapabilirsiniz?

Nemli hava vücudumuz için gerçekten daha zor ve bize zor zamanlar yaşatıyor. Washington Post’a konuşan Ulusal Hava Durumu Servisi'nin koordinatörü Jessica Lee, nemin havadaki su buharının bir

ölçüsü olduğunu, hava ne kadar sıcak olursa, o kadar fazla nem tutabileceğini, işte bu yüzden kavurucu bir yaz gününün, ilkbahardaki sisli bir sabahtan çok daha yapışkan hissettirdiğini söyledi.

Yüksek oranda nem, vücudumuzun etkili bir şekilde soğumasını engelleyebilir, bu da sıcaklığı daha tehlikeli hale getirir. Ancak uzmanlar nemli havalarda kalmanın yolları olduğunu söylüyor.

NEM NEDEN BU KADAR KÖTÜ HİSSETTİRİYOR?

Bunun sebebi en çok kullandığımız serinleme mekanizması olan terleme.

Penn Medicine'de acil tıp profesörü olan Dr. Anthony Mazzeo, vücudunuz aşırı ısındığında terin cildimizin gözeneklerinizden çıktığını ancak bizi serinleten şeyin terin kendisi olmadığını ifade etti.

NewYork-Presbyterian Hastanesi'nin acil tıp şefi Dr. Rahul Sharma, "Ter buharlaştığında, vücuttan ısıyı uzaklaştırır. Sıvının buharlaşması için enerji gerekir. Ter cildimizden buharlaştığında, bu enerjiyi vücut ısımızdan alır ve bizi serinletir.” dedi.

Dr. Mazzeo, yüksek nemle ilgili sorunun havanın zaten nemle dolu olması olduğunu söyledi. Bu, terin etkili bir şekilde buharlaşmasını engeller. Ter buharlaşamadığında, vücudunuz serinleyemez ve serinleyemediğinizde daha da fazla terleriz.

Dr. Sharma, "Ter, cildimizde birikerek nemli ve rahatsız hissetmemize neden oluyor" dedi.

Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi'nden Dr. Gauri Agarwal, teriniz etkili bir şekilde buharlaşamadığında vücudunuzun serin kalmak için daha fazla çalışması gerektiğini. Bunun da bitkinliğe ve güçsüzlüğe neden olduğunu ifade etti. Ayrıca ne kadar çok terlerseniz, o kadar çok susuz kalırsınız, bu da yorgunluğunuzu artırır.

Dr. Agarwal, aşırı nemli havada mide bulantısı yaşamanın nedenini de şu sözlerle açıkladı:

“Vücudunuzun kullandığı bir diğer soğutma mekanizması da sindirim sisteminizdekiler de dahil olmak üzere iç organlardan daha sıcak kanı yönlendirmektir. İşte bu, midenizin bulanmasına neden olabilir.”

Dr. Sharma da yüksek nemin bronşlarda daralmaya yani hava yollarınızın daralması neden olacağını, bu durumun astımı, kronik akciğer hastalığı veya KOAH'ı olan kişiler için en riskli olduğunu, nemli havanın bu nedenle nefes almayı zorlaştırabileceğini ifade etti.

NEMLİ HAVALARDA NE YAPABİLİRİZ

Su için: Dr. Agarwal, eğer hava nemli ise, susamadan önce su içmenizi öneriyor. Bu, çok fazla terlemeden kaynaklanan susuzluğu önlemeye yardımcı olur. Su, meyve suları ya da yüksek su içeriğine sahip yiyecekler, tercih edebilirsiniz. Dr. Mazzeo bizi daha da fazla susuz bırakan alkollü içeceklerden kaçınılması gerektiğini vurguluyor.

YOĞUN AKTİVİTEDEN KAÇININ

Virginia Üniversitesi'nde tıp doçenti olan Dr. Kyle Enfield, yoğun aktivitenin vücudun aşırı ısınmasını daha yatkın hale getirebildiğini, uzun bir bisiklet turu veya başka bir zorlu yerine havanın daha serin olduğu sabahın erken saatleri veya akşamları açık hava egzersizleri planlayabileceğinizi söylüyor.

Direkt güneş ışığına maruz kalmayın: Doğrudan güneş ışığından kaçınmaya çalışın, gölgede kalın

Hafif giysiler tercih edin: Hafif giysiler aşırı terlemeye başladığınızda sizi daha rahat ettirebilir. Nefes alabilen kumaşlar tercih edin.

Hava sirkülasyonu oluşturun: Klimanız varsa, nemli bir gün onu kullanmak için en uygun zamandır. Makineler havayı soğutmanın yanı sıra, içindeki nemi de alır. Dr. Mazzeo, eğer klimanız yok ise, pencereleri açmanızı ve vantilatörün önüne soğuk su koymanızı önerdi. Bu, terinizin buharlaşmasına yardımcı olan soğuk havayı dolaştırır.

NE ZAMAN ENDİŞELENMELİSİNİZ?

Nem, sıcaklığı daha tehlikeli hale getirir. Dr. Sharma, bebeklerin ve yaşlıların aşırı sıcaklık ve nem sırasında özellikle savunmasız olduğunu, diyabet veya kalp hastalığı gibi sağlık sorunları olan kişilerin de aynı şekilde riskli grupta olduğunu söyledi.

Eğer böyle havalarda başınız dönüyorsa veya kafa karışıklığı yaşıyorsanız, ya da birinin kustuğunu veya kelimeleri ağzında gevelediğini, bilinç kaybı yaşadığını fark ederseniz, 112'yi aramanız gerekir. /HÜRRİYET.COM.TR


SPOR


GÜNDEM

‘ALTIN PORTAKAL’I SİNEMA EMEKÇİLERİ İLE BİRLİKTE YAPMA KARARI ALDIK’
ANTALYA'DA GAZİLER GÜNÜ GURURLA KUTLANDI
2024-YKS EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI
SÜREKLİ TİYATRO’DAN ‘TOLSTOY’DAN İTİRAFLAR’ DEVAM EDİYOR
ANTİAD ÜYELERİNE PARA KAZANMANIN UNUTULMUŞ SIRLARINI ANLATTI

SON DAKİKA