Antalya’da tarihi ve sit alanı olarak koruma altındaki Kaleiçi'nin duvarları vandalların hışmına uğramaya devam ederek, duvarları ve kapıları yazı tahtasına döndürüldü. Kimi yerde küfürlü, kimi yerde siyasi, kimi yerde aşk yazıları tarihe kara bir leke düşürdü.
Adım adım tarih kokan, yıllara meydan okuyarak günümüze kadar ulaşan Kaleiçi'nin dar sokaklarını gezmek, tarihi konaklarında fotoğraf çektirmek isteyenler birçok noktadaki kapılarda küfürlü kelimelerin yanı sıra, şekil ve yazılarla karşılaşıyor. Kimisi kara kalemle, kimisi sprey boyayla yazılan yazılarda argo kelimelerden aşk ilanına binlerce yazı ve şekil bulunuyor.
SPREY BOYA KULLANILDI
Antalya’da tarihi ve sit alanı olarak koruma altındaki 2 bin yıllık Kaleiçi'nin duvarları vandalların hışmına uğramaya devam ediyor. Kentin bir yanda duvarları karalama tahtasına dönerken bundan birçok tarihi konağın kapısı da nasibini aldı. Karalamalarda daha çok sprey boyaların kullandığı görüldü.
AŞKIN İLANI DUVARLARDA
Duvarlara ve kapılara yazılan notların birçoğunda özel isimlere yer verilirken genellikle gençlerin aşk sözcükleri, sitemleri ve siyasi mesajları yer aldı. Duvarlara çizilen çeşitli figürler ise ya üzeri karalandı ya da üzerinde farklı şekillerde yeni düzeltmeler yapıldı. Birçok noktada ise grafiti çalışması da gerçekleştirildi.
GÜVENLİK KAMERALI DENETİM
Yazılan yazılar arasında yer alan küfürler ve siyasi söylemler esnafın ve ziyaretçilerin tepkisini çekti. Yazıların daha çok gece geç saatlerde alkol alan gençler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Kaleiçi esnafı daha caydırıcı önlemlerin alınmasını özellikle güvenlik kamerası ile sokakların izlenmesini istedi.
KALEİÇİ’Nİ KORUYALIM
Antik Pamphylia döneminde kurulan, Bergama İmparatorluğu döneminde hızla büyütülen, bir süre korsanların idaresinde kalarak, Roma İmparatorluğu'nun şehri ele geçirmesiyle surları genişletilen, ardından liman ticaretinde önemli bir konuma yükselerek günümüze kadar gelen Kaleiçi'nin tarihi değerlerinin korunmasını isteyen esnaf, yazılarla doldurulan kapı ve duvarlarının temizlenmesini ve bu noktaların kontrol altında tutularak tekrar kirletilmemesinin önüne geçilmesini talep etti.
MÜDAHALE EDİLEMİYOR
Tuzcular Mahalle Muhtarı Uğur Çetin, “Kaleiçi şehrimizin göz bebeğidir. Bu tür durumların önün geçmek için farklı saatlerde ben kendim de gözetleme yapıyorum. Ama genellikle gecenin geç saatlerinde bu yazıları yazıyorlar. Dışarıdan gelen gençler bunu yapıyor. Tarihimize ve bölgemize saygı duyulması gerekiyor. Bu yazılar çok zor çıkıyor. Çıkarılmak isterken de tarihe zarar vermek zorunda kalınıyor. Birçok kapı zarar görecek diye de müdahale edilemiyor. Ortaya çirkin bir görüntü kalıyor. Çok üzülüyoruz. Bir insan 2 bin yıllık yaşayan tarihe neden bunu yapar” ifadelerine yer verdi. /ANTALYAKÖRFEZ