Tarih: 18.09.2024 11:09

OYUNCU ÜCRETLERİ TARTIŞMA KONUSU OLDU.. ‘BÜTÇEYİ ZORLUYORLAR’

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'de "celebrity" olarak adlandırılan oyuncuların ücretleri, sanat dünyasında tartışma konusu oldu. Bazı oyuncuların bölüm başı ücretlerinin 2 milyon liraya yakın olduğu, bazılarının ise 3 milyonu aştığı iddia edilirken, yönetmenler bu ücretlerin bütçeyi zorladığından yakınıyor.

Türk yönetmenlerden bazıları, yerli oyuncuların taleplerinin, yapımların toplam bütçeleriyle orantısız yüksek olduğuna dair sitemde bulunurken, bölüm başı ücretlerin 2 milyonu bulduğu, hatta çok ünlü bazı isimlerin 3 milyon istediği Yönetmen Ahmet Sönmez, oyuncu ücretlerinin dizi ve film bütçesinin yüzde 50’sini geçtiğini savundu. Türkiye gazetesinden Murat Öztekin'in haberine göre bu dengesizliğin, yapımcıları zor durumda bıraktığını belirten Sönmez, "Teknik ekip, malzeme ve prodüksiyon giderlerimiz belli. Ancak oyuncu ücretlerinde büyük bir dengesizlik var. Türkiye’nin en yüksek bütçeli filmlerinden birinin yapımcısı bile zarar ettiğini söylüyor. Artık yapımcılar, TV kanallarıyla ‘oyuncu bütçesini siz ödeyin’ diyerek anlaşıyor. Bunun sebebi yüksek oyunculuk ücretleri" dedi.

"DİZİ İHRACATINDA 4. SIRAYA GERİLEDİK"

Yönetmenlerin, Türk oyuncuların aldıkları ücretlerin Hollywood ile karşılaştırıldığında düşük olduğunu, ancak yerli yapımların bütçelerinin de düşük olması gerektiğini vurguladığını belirten Sönmez, Türkiye’de oyuncu bütçesinin genelde toplam bütçenin yüzde 30’unu aşması gerektiğini, ama Türkiye'de bu oranın yüzde 50’yi geçtiğini belirtiyor. Sönmez, oyuncu ücretleri nedeniyle yapımların içeriğine odaklanılamadığını belirterek "Henüz duyurulmadı ama dizi ihracatında dünyada ikinci sırada olan Türkiye’nin bu sene dördüncü sıraya gerilediği biliniyor. Bana, dibi de göreceğiz gibi geliyor" diye konuştu.

"OYUNCU KAŞELERİNİN SINIRI YOK"

Yönetmen Murat Çeri ise, oyuncuların kaşelerindeki artışa ve bu durumun dijital platformların etkisiyle oluştuğuna dikkat çekerek "Türkiye’de ekmeğin fiyatını bile herkes kafasına göre belirliyor. Hâliyle filmi seyrettirir denen ünlü oyuncuların kaşelerinin sınırı yok" şeklinde konuştu. /HABERLER.COM




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —