ŞİFA KAYNAĞI ANDIZ PEKMEZİ.. AKSEKİ’DE KİLOSU 200 LİRADAN SATILIYOR

ŞİFA KAYNAĞI ANDIZ PEKMEZİ.. AKSEKİ’DE KİLOSU 200 LİRADAN SATILIYOR


Sağlık 17.06.2024 15:48:17 0
ŞİFA KAYNAĞI ANDIZ PEKMEZİ.. AKSEKİ’DE KİLOSU 200 LİRADAN SATILIYOR
Antalya’nın Akseki ilçesinde Toros Dağları'nda andız ağaçlarından toplanan kozalaklardan pekmez yapılıyor. Her derde deva olarak bilinen pekmezin kilogramı 200 TL’ye satılıyor. Akseki'de eski yıllardan beri yaygın olarak üretilmekte olan andız pekmezi, Akseki'nin Kuyucak Mahallesi'nde üretimi devam ediyor. Pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının olgunlaşan kozalaklarını topladıklarını, kırma makinesinde kırdıktan sonra 2 gün süreyle Şıra hanede ıslatıldığını söyledi. “120 DERECE KIZGIN ATEŞTE KAYNIYOR” Şırahanede ıslanan kozalakların şırasını aldıktan sonra tavalara döktüklerini söyleyen Erdoğan, “Pekmez yapımına geçmek için bir gün öncesinden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gece saat 03.00'te kalkıyoruz. Hazırlamış olduğumuz tavaların altını kızgın ateşle ateşliyoruz. Tavalardaki şıraları yaklaşık 120 derece ısıda kaynatıyoruz. Tabii ki bu pekmezi yapması kolay değil. Oldukça zordur. Saatlerce kaynıyor. Yaklaşık 15 saat kaynatıyoruz. 15 saat kaynattıktan sonra kıvamını takip ederek tavaları indiriyoruz. 5 kilodan bir kilo pekmez çıkar. Gerçekten bu pekmezi yapmak zordur. Yıllık olarak 2 ton andız pekmezi üretiyorum' dedi.

SPOR


GÜNDEM

DÜĞÜN TURİZMİNİN ARTIK KUTLAMA TURİZMİNE DÖNÜŞTÜ.. 2.6 MİLYAR EURO GELDİ
‘ANTALYA PİL FABRIKASI ARAZİSİNİN DEVRİNİN SİYASİ GEREKÇEYLE İPTAL EDİLDİĞİ İDDİASI YALAN’
TÜRKİYE DÜNYA TARİHİNDE HİBRİT YÖRÜNGE MOTORU UZAYDA ATEŞLEYEN İLK ÜLKE OLDU
CHP PM ANITKABİR’DE.. CAVİT ARI ÖNDER KURNAZ VE ALİYE COŞAR DA KATILDI
YURTTA HAVA DURUMU.. ANTALYA’NIN DOĞU İLÇELERİNDE KUVVETLİ YAĞIŞ OLACAK

SON DAKİKA