TARİHİN KALBİ YENİDEN ATIYOR.. ZEUS TAPINAĞI YÜZYILLAR SONRA DİRİLİYOR

Depreme dayanıklı hale getirilen dev sütunlar, aslına uygun şekilde ayağa kaldırılıyor. Arkeologlar, “Geleceğe Miras” projesiyle geçmişi gelecekle buluşturuyor.


Kültür Sanat 31.03.2025 11:49:00 0
TARİHİN KALBİ YENİDEN ATIYOR.. ZEUS TAPINAĞI YÜZYILLAR SONRA DİRİLİYOR

Muğla’nın Milas ilçesindeki Euromos Antik Kenti’nde yer alan tarihi Zeus Lepsynos Tapınağı, binlerce yıl sonra yeniden inşa ediliyor. Depreme dayanıklı hale getirilen dev sütunlar, aslına uygun şekilde ayağa kaldırılıyor. Arkeologlar, “Geleceğe Miras” projesiyle geçmişi gelecekle buluşturuyor.

Milas’taki 1860 yıllık antik yapı, özgün mimarisi korunarak ayağa kaldırılıyor. Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan ve M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilen Euromos Antik Kenti’ndeki tarihi Zeus Lepsynos Tapınağı, aslına uygun şekilde restore edilerek depreme karşı güçlendiriliyor. Kültür varlıklarını gelecek nesillere aktarma hedefiyle yürütülen çalışmalarda, tapınağın hasar gören sütunları sökülerek yeniden sağlam temeller üzerine inşa ediliyor.

KÜLTÜREL MİRASA BİLİMSEL YAKLAŞIM

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Geleceğe Miras projesi kapsamında restorasyon sürecine hız kazandırıldığını belirtti. Tapınakta geçmişten bu yana süregelen çalışmaların bilimsel bir titizlikle sürdürüldüğünü kaydeden Kızıl, “Yaklaşık bin adet taş blok tek tek ölçüldü, envanteri çıkarıldı ve kataloglandı. Bu parçalar tespit edildikten sonra restorasyon aşamasına geçtik” dedi.

Zamana bağlı olarak aşınan, kopan ya da yıkılan blokların tek tek bulunduğunu ve özenle temizlendiğini aktaran Kızıl, bu sürecin sabır ve hassasiyet gerektirdiğini vurguladı.

DEPREME KARŞI YAPISAL GÜÇLENDİRME

Geçtiğimiz yıllarda yapılan kısmi restorasyonların ardından bu yıl tapınağın kuzey cephesine odaklandıklarını belirten Kızıl, “Bu cephedeki sütunlar ciddi bir risk oluşturuyordu. Şiddetli bir depremde tümü yıkılabilirdi. Bu nedenle sütunları indirerek restorasyon sürecine başladık. Amacımız sağlam temeller üzerinde yapıyı daha uzun ömürlü hale getirmek” diye konuştu.

Kızıl, ilk etapta tapınağın kuzey cephesinin kaideden çatıya kadar yeniden inşa edileceğini ifade ederek, özgün mimari unsurların korunmasına özen gösterildiğini dile getirdi.

2028’E KADAR SÜRECEK KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA

Restorasyon çalışmalarının yalnızca tapınakla sınırlı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Kızıl, “Proje kapsamında tiyatro, agora ve hamam gibi kentin diğer önemli yapılarında da çalışmalarımız sürecek. Tapınakta üç cephedeki sütunları birbirine entegre ederek, yapının depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlayacağız” dedi.

Antik dönemin yapı tekniklerine sadık kalındığını aktaran Kızıl, kazıların 12 ay boyunca sürdüğünü ve elde edilen verilerin, Euromos’un tarihi hakkında yeni bilgiler sunabileceğini belirtti.

TARİHE SAHİP ÇIKILIYOR

Helenistik, Arkaik ve Roma dönemlerine ev sahipliği yapan Euromos Antik Kenti, hem bilimsel kazılar hem de titiz restorasyon çalışmalarıyla adeta yeniden doğuyor. Kültürel mirasa sahip çıkma anlayışı doğrultusunda sürdürülen bu çalışmalar sayesinde, 1860 yıllık Zeus Lepsynos Tapınağı, geçmişin izlerini geleceğe taşıyacak bir simge olarak yeniden yükseliyor. /YENİBİRLİK

SPOR


GÜNDEM

SOSYAL MEDYADA BOYKOT ÇAĞRISI YAPANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
ANTALYASPORLU MİLLİ CİMNASTİKÇİLERDEN SOFYA’DA 4 BRONZ
CHP’NİN MEDET UMDUĞU AVRUPA ‘HIRSIZLIĞA’ GEÇİT VERMEDİ
BAYRAM TATİLİNİN İLK 3 GÜNÜNDE 2.138 TRAFİK KAZASI MEYDANA GELDİ
BAKAN IŞIKHAN AÇIKLADI.. ‘KANSER TEDAVİSİNDE İLAVE ÜCRET ALMIYORUZ’

SON DAKİKA