KADRİYE CİRİTCİ


1 MAYIS EMEĞİN EMEKÇİNİN BAYRAMI

Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı.


“Başarı, emekle inşa edilen bir köprü gibidir." /Isaac Newton

Emeğin bayramı olarak ifade edilen 1 Mayıs dünyanın dört bir yanında işçi bayramı, emek bayramı, 1 Mayıs bayramı gibi farklı isimlerle kutlanır. Hem kutlamaların yapıldığı hem de çalışanların talep ve sorunlarının dile getirildiği gün olan, işçi emekçi bayramı çeşitli mesajların verildiği bir gündür.

Avustralya'daki mücadelenin tüm dünyaya yayılmasının ardından ilk kez 1856'da, Avustralya'nın Melbourne kentinde taş duvar ustaları ve inşaat işçileri yoğun çalışma süresinin günlük 8 saate düşürülmesi talebinde bulunarak iş bıraktılar. İşçiler, taleplerini dile getirmek için 21 Nisan'da 1856'da Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüdüler.

Avustralya'nın ardından ABD'deki işçiler de işverenlerden 1884'te çalışma saatlerinin azaltılması talebinde bulundular. ABD'de günlük çalışma süresinin 12 saatten 8 saate indirilmesi için başlatılan mücadele, 1886'da kitlesel grevlerle yaygınlaşıp küresel bir nitelik kazandı. Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889'daki Paris Kongresi'nde, yılın bir gününün dayanışma amacıyla işçilerin ortak bayramı olarak ilan edilmesi kararlaştırıldı. ABD'li sendikacıların önerisi üzerine o gün "1 Mayıs" olarak belirlendi. O tarihten itibaren 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında "Emek Bayramı", "İşçi Bayramı" ve "1 Mayıs Bayramı" gibi adlarla kutlanmaya başlandı.

Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul'daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı. 

1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi ve ilk kez 1923 yılında resmî olarak kutlandı. Milli Güvenlik Konseyi tarafından 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayısın, 2008 yılı Nisan ayında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi. 

27 Nisan 2009 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan 5892 sayılı yasanın, yürürlüğe girmesi ile  1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” olarak tekrar resmi tatil ilan edildi. 

Dünyada her yıl "işçi bayramı" olarak nitelenen 1 Mayıs, işçi taleplerinin gündeme taşınmasına neden olduğu gibi işçi sendikalarının geliştirdikleri siyasi söylem ve isteklerin kamuoyuna aktarılmasında da etkili bir gün olarak biliniyor. İşçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında bir asırdan fazladır emek ve işçi bayramı olarak kutlanıyor.

Emek ve Dayanışma Günü, ülkemizde 2012'den bu yana Taksim meydanında maalesef kutlanmıyor. 1 Mayıs kutlamaları için İstanbul Valiliğinden açıklama bekleniyor. 

En kutsal kazanç alın teri ile kazanılan helal kazançtır. 1 Mayıs’ta bu helal kazanç üzerine kurulmuş en önemli gündür. Her zaman yardımlaşma ve dayanışma içerisinde emeğiyle, alın teriyle hayatımıza değer katan, emekçilerimizin 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü kutluyor, emeklerinin karşılığını almalarını temenni ediyorum.