KADRİYE CİRİTCİ


BALIK SEZONU.. VİRA BİSMİLLAH

Ekonomik koşulların ağırlaştığı dönemlerden geçiyoruz elbette ama, küçükte olsa balık tüketimi için bir bütçe ayıralım.


“Vira Bismillah” 

Denizlerden gelen sağlık, bereket…

Söz konusu sağlık ise, balık tam size göre. 

Balık; selenyum, iyot ve D vitamini açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Balığın içeriğindeki yağlar saç ve cilt için faydalı olup, beyin işlevi açısından da çok önemlidir. Hücreleri yeniler ve kanser riskini aza indirir. Beslenme programlarında yüksek oranda protein içeren balık tüketimine yer veren kişiler kalp sağlıklarının korunmasına, kemiklerinin güçlenmesine ve zihinlerinin gelişimine büyük oranda katkı sağlarlar. Sağlığımızı önemseyelim. 

Ekonomik koşulların ağırlaştığı dönemlerden geçiyoruz elbette ama, küçükte olsa balık tüketimi için bir bütçe ayıralım. 

Balıkçılık sektörünün sürdürülebilirliği ve deniz ekosisteminin dengesini korumak için uygulanan denizlerde av yasağı geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Balık avı yasağı, balık üremesinin zarar görmemesi ve devamlılığının sağlanması için belirli periyotlarla ilan ediliyor. Balıkların üreme büyüme gibi dönemleri göz önüne alınarak, bilindiği gibi yılın belli dönemlerinde balıkları avlama yasağı getiriliyor.  Su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak, sürdürülebilir avcılığın temin edilmesi ve balık popülasyonunun korunması için her yılın belirli dönemlerinde gerçekleşen av yasağı uygulaması hem ekolojik dengenin korunması hem de bu ucuz ama değerli protein kaynağından gelecek nesillerin de faydalanması için büyük önem taşıyor.

Denizlerde av sezonu “vira Bismillah” sloganı ile 1 Eylül pazartesi günü itibariyle başladı. Balıkçılar son gaz devam ettirdikleri hazırlıklar ile denize açıldı. Hamsi, istavrit, palamut balıklarında bolluk yaşanacağı ve bereketli bir sezon olacağı tahmin ediliyor. İlk hamsi ve istavrit balıkçı tezgahlarında 750 tl den satışa sunuldu. Balığı daha ucuza alabilmemiz için havaların biraz serinlemesi gerekiyor. Az daha sabır!

Balık benimde hiç vazgeçmediğim lezzetlerdendir. Her pazar kendime misafirlik yaparak, pazar klasiği olan balık keyfimden feragat etmemeye özen gösteriyorum. Özellikle kış aylarının balık tezgahlarını coşturan balık çeşidi Karadeniz’in göz bebeği olan hamsi, çorbasından pilavına kadar pek çok çeşidi yapılarak sofralarımızı lezzetlendirmeye hazırlanıyor. Hamsi balığının en popüler ve sevilen tarif ise hamsi kuşudur. Hamsi kuşu tarifinde tamamen ayıklanıp fileto haline getirilen hamsiler, mısır unu ve yumurtayla bulanıp yağda kızartılır ve afiyetle yenir. Yanına mısır ekmeği ile tüketmenizi tavsiye ediyorum lezzeti ikiye katlanıyor.

Sonbahar yaklaşırken biraz deniz, biraz mavi, biraz iyot kokusu iyi gelir hepimize…

Balık ağlarının dolu dolu olduğu, her ne kadar halihazırda, motorine yapılan ÖTV indirimleri yeterli gelmese de, KDV indirimi beklentileri her geçen artıyor. Umarım dikkate alınır. 

Yeni sezonda balıkçıların yapılacak indirimlerle yüzlerinin güldüğü, herkesin sofrasında bolca balık tüketebileceği, bereketli bir balık sezonu diliyorum. 

Hayat bir balıkçının da dediği gibi;

Rastgele…

Saygılarımla