KADRİYE CİRİTCİ


DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ.. SEÇME VE SEÇİLME HAKKI 90 YAŞINDA

Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ veren yasanın kabulü ile 5 Aralık her yıl ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır.


Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı ve bu yasa ile kadınlar demokratik haklarını kavuştular. Kadınların mücadelesi olmaksızın bu hakların verildiği söylemi kesinlikle doğru değildir. Özellikle 1919-1923 döneminde kadınların işgale karşı etkin görev almaları sonucunda ,Cumhuriyetin kurulmasında vermiş oldukları mücadele takdire şayandır. Bu mücadele içinde yer alan kadınlar aynı zamanda kadın haklarına da sahip çıkmaktadır.

İLK MİLLETVEKİLİ KADINLAR

5 Aralık 1934’te Atatürk, bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etmiştir. O, modern Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu,bir topluluğu ulus yapmış bir lider, tüm dünyanın hayran olduğu bir devlet adamı, Vatanın bütünlüğü için askeriyle, omuz omuza mücadele etmiş bir başkumandan, İnsani değerleri ile milletine sahip çıkan gerçek bir İnsandır.

Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’ veren yasanın kabulü ile 5 Aralık her yıl ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Türkiye, birçok ülkeye yıllar önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülke olarak da tarihe geçmiştir. Kadınlarımız Cumhuriyet Devrimleriyle tanınan sosyal, kültürel, hukuki haklar sayesinde toplumda büyük ölçüde erkeklerle eşit haklara sahip olmuşlardır.Bu devrimlerin temeli ise Atatürk’ün ilkelerine dayanır. ATATÜRK’ün cumhuriyetçilik ve halkçılık ilkelerinin sonucudur.

“Kadın varlığı, ulusun bin bir noktadan temelidir!” /Mustafa Kemal ATATÜRK

Eğitim ve kültür politakalarıyla, bilimsel düşünceyi, dinsel düşünce karşısında bağımsızlaştıran ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesine ve Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmasına vesile olan Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü , rahmet ,minnet, saygı ve şükranla anıyorum.

Dünya Kadınları Günü 90.Yıl dönümü kutlu olsun.