ALİ TONGÜLÜS


KADIN ÇİFTÇİLERİMİZİN MANZARASI..

Tarımda en ağır iş yükü olan ve bütün işleri yetiştirebilmek için günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçiler, pozitif ayrımcılığı hak ediyor..


Antalya turizmle anılırken, arka tarafta Antalya ekonomisinin temel taşlarından biri olan tarım ve seracılık ile sağlanan ihracatta da doludizgin bir gidişat var.. 

Ve tarım sektöründe, özellikle seralarda çalışan kadın çiftçiler, her alanda erkeklerle yanyana yoğun bir şekilde çalışıyor, üstelik üretime ve ihracata da büyük katkı sağlıyor..

Bu durumda.. 

“Kadın çiftçilerimiz”le ilgili bilinmesi gereken bazı notlarım olacak..

Önce şunu söyleyeyim;

Kadın çiftçilerimiz olmazsa Türkiye aç kalır..

Tarımda en ağır iş yükü olan ve bütün işleri yetiştirebilmek için günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçiler, pozitif ayrımcılığı hak ediyor..

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde kadınların iş yükleri genellikle erkeklerden daha fazla.. 

Çalışan kadınların 5’te 1’i tarımda ter döküyor..

Ama, yüzde 94.1’inin sigorta kaydı yok.. 

Kadın çiftçiler sigortalı olmak yerine, primleri ödemekte güçlük çektikleri için eşleri üzerinden sağlık hizmeti alıyor..

Türk tarımı..

Ancak kadınların potansiyelini açığa çıkarabildiği ve kadınların toplumsal refahtan pay alabildiği ölçüde tarımsal, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmiş bir konuma gelebilir..

Kadın çiftçiler..

Tarlada, bağda, bahçede, ahırda ve ağılda bitkisel ve hayvansal üretimin iş gücünü sağlıyor..

Ve bunların yanı sıra; ev işlerini, hasta, yaşlı ve çocukların bakımını da yapıyor, aile beslenmesinde de en önemli görevi üstleniyor..

Tarımda çiftçilerin, özellikle de üstlendikleri fonksiyonlar dolayısıyla kadın çiftçilerin eğitilmeden verimliliğin sağlanamayacağı gerçeğini asla göz ardı etmeyelim..

Ülke çapında bir “Kadın Çiftçi Eğitimi” programı sürdürülüyor..

Ve bu program çerçevesinde kadın çiftçilere; sosyal güvenlik, kooperatifçilik, girişimcilik ve liderlik, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği gibi ana konuların yanısıra, her türlü tarımsal faaliyetlerle ilgili de eğitim veriliyor..

Bunlar boşa gitmeyecek..

Eğitimlere katılan kadın çiftçiler, önümüzdeki yıllarda, yaşadıkları toplumun kırsal kalkınmasına daha fazla katkı sağlayacaklarına inanıyorum..

Kadın çiftçilerin eğitilmesi, tarımda modern tekniklerin uygulanmasını kolaylaştırır, verimliliği ve kaliteli üretimi artırır, ülke tarım ve ekonomisine büyük katkı sağlar..

Ancak..

Kadın çiftçilerin tarım sektöründeki bu önemli rolleri, çeşitli zorluklar ve engellerle karşı karşıya..

Arazi sahipliği, krediye erişim, eğitim materyallerine ulaşmada yaşanan zorluklar, kadın çiftçilerin potansiyelini sınırlayabiliyor..

Bu engellerin üstesinden gelmek ve kadınların tarım sektöründeki rolünü güçlendirmek gerek..

Unutmayın ki..

Böyle bir güç, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kritik öneme sahip.. 

Bunun sağlanması gerekiyor..