KADRİYE CİRİTCİ


MAHALLE KÜLTÜRÜ

Nasıl da güzel o günler…İnsan özlem duyuyor paylaşmanın, dostluğun, merhamet ve vicdan sahibi insanlarla dolu o günlere.


Mahalle kültürü kentlerin omurgasıdır. Sosyal ve ortak yaşam alanları mahalle kültürünün temelidir. Çocukluk yıllarımız, gençliğimiz birlikte biriktirdiğimiz güzel anılarla doludur. Esnafıyla, komşusuyla, balkondan sepetini ekmeğini almak için sarkıtan teyzesiyle, selamlaştıklarımız, ayak üstü sohbet ettiklerimiz, birinin hastası olsa tüm mahallenin seferber olduğu, her birinin birer aile ferdi gibi hissettirdiği o muhteşem duyguları unutmak mümkün değildir. Evlerde pişen yemekleri, börekleri, kurabiyeleri paylaşmaktan tutunda, mahalle bakkalının önünde taburelerin üzerinde atılan tavla partileri, mahalle maçları, okul dönüşlerinde üzerimize değiştirip hemencecik arkadaşlarla sokakta toplanmalar…

Kimse endişe duymazdı çocuğum sokakta arkadaşlarıyla oyun oynarken başına bir şey gelir mi diye…

Nasıl da güzel o günler…İnsan özlem duyuyor paylaşmanın, dostluğun, merhamet ve vicdan sahibi insanlarla dolu o günlere. 

Şimdilerde öylemi?

Dijital çağın nimetleri ile haşır neşir bir nesil yetişiyor. Oyunlar, bilgisayar üzerinden oynanıyor. Akrabalar sosyal medya mecralarından haberleşiyorlar. Ölüm , hastalık, düğün-derken haberleri sosyal medya üzerinden duyuruluyor. Mahallelerde, bırakın mahalleleri aynı apartmanda oturan komşular bile birbirlerini tanımıyor. Nerde kaldı samimiyet, aile, dostluk, komşuluk, akraba kavramı? Kaybolmaya yüz tutan bizi biz yapan değerlerimizi maalesef yitiriyoruz. Kalabalık şehirlerde, devasa sitelere gömülmüş kendi kalabalığımızla yapayalnız yaşıyoruz. Mahalle kültürü ile büyüyen çocukların çok şanslı bir nesil olduğunu düşünüyorum. Özlem duyduğumuz o günlere hele ki, böyle bir çağda tekrar dönemiyeceğimiz beni çok üzüyor. Geçtiğimiz günlerde tüm ülkeyi derinden üzen ve etkileyen 8 yaşında bir kız çocuğu Narinin katledilişi, yüzlerce işlenen kadın cinayetleri, toplumsal çöküşün birer göstergeleri değil mi? Toplumlar olarak nereye gidiyoruz? Çocuklarımız bizlerin geleceği. Aileler olarak, onlara çocukluk dönemlerin mahalle kültürünü anlatmalı ve o güzel günleri onlara da yaşatmalıyız. Biz ailelere bu konuda gelecek nesiller için çok fazla görevler düşüyor.

Sevgiyle kalın efendim.